Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap
Institutionen för ekonomi
SLU är ett universitet i världsklass inom bio- och miljövetenskaperna, med en vision att spela en nyckelroll i utvecklingen för ett hållbart liv, baserat på vetenskap och utbildning. Inom denna ram utgör institutionen för ekonomi (https://www.slu.se/institutioner/ekonomi) en viktig plattform för forskning och undervisning inom företags– och nationalekonomi, med tonvikt på tillämp... Visa mer
Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap
Institutionen för ekonomi
SLU är ett universitet i världsklass inom bio- och miljövetenskaperna, med en vision att spela en nyckelroll i utvecklingen för ett hållbart liv, baserat på vetenskap och utbildning. Inom denna ram utgör institutionen för ekonomi (https://www.slu.se/institutioner/ekonomi) en viktig plattform för forskning och undervisning inom företags– och nationalekonomi, med tonvikt på tillämpad vetenskap, ofta i samarbete med universitetets naturvetenskapliga ämnen. Vår forskning och undervisning är inriktad på kunskap och förståelse av hållbar användning, förvaltning och styrning av naturresurser, samt värdekedjan för jordbruksprodukter och livsmedel. Institutionen omfattar fyra forskningsgrupper: jordbrukssektorns ekonomi; naturresurs- och miljöekonomi; beslutsfattande och management; samt entreprenörskap och innovation. Förutom forskning tillhandahåller dessa grupper undervisning på kandidat- och masternivå i företagsekonomi och nationalekonomi. Institutionen omfattar också AgriFood Economics Center (www.agrifood.se), ett samarbetsinitiativ mellan SLU och Lunds universitet som på uppdrag av regeringen tillhandahåller ekonomisk expertis till beslutsfattare inom områdena livsmedel, jordbruk, fiske och landsbygdsutveckling.
Institutionen för ekonomi har 65 heltidsanställda, inklusive 18 doktorander, och ca 300 helårsstudenter. Den totala forskningsbudgeten för 2024 uppgår till 60 miljoner kronor, varav hälften kommer från olika externa forskningsanslag. I en medarbetarundersökning genomförd under året gav institutionens anställda höga siffror på total nöjdhet (arbetsmiljö, vision & mål, organisation och ledning). Jämfört med motsvarande siffror hos svenska universitet, placerar sig institutionens resultat i nivå med de som ligger allra högst när det gäller total nöjdhet.
Forskargruppen i jordbrukssektorns ekonomi har etablerats som en stark internationell grupp med visionen att vara en ledande europeisk miljö för forskning och utbildning inom ämnet. Till gruppen söker vi nu en universitetslektor.
Ämnesbeskrivning
Ämnet omfattar nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi.
Arbetsuppgifter
Innehavaren ska:
• utveckla och leda undervisning i ämnet för anställningen på grund-, avancerad och doktorandnivå
• utveckla och leda framgångsrik forskning inom ämnet för anställningen
• bidra till utvecklingen av forskarutbildning, samt rekrytera och handleda doktorander i ämnet för anställningen
• samarbeta med olika forskargrupper inom SLU för att stärka universitetets interdisciplinära verksamhet
• utveckla och upprätthålla nationella och internationella nätverk med forskare, industri, näring och samhället i övrigt,
• kommunicera om forskning och forskningsresultat
• aktivt söka externa forskningsmedel
• kunna kommunicera på svenska inom fyra år.
Institutionen har en parallellspråkig arbetsmiljö. Universitetslektorn kommer att kunna utföra de flesta av sina uppgifter på engelska. Som myndighet har universitetet svenska som huvudspråk enligt språklagens krav och innehavaren förväntas kunna arbeta på svenska inom fyra år från tillträdet till anställningen. Institutionen kommer att stödja innehavaren att nå detta.
Behörighet
Den sökande ska:
• ha avlagt doktorsexamen eller ha motsvarande vetenskapliga kompetens
• vara vetenskapligt skicklig inom ämnet för anställningen
• ha goda kunskaper i engelska
• vara pedagogiskt skicklig.
Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder vid anställning ska i första hand gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning. Bedömningen av den behöriga sökandes lämplighet för anställningen kommer främst att baseras på:
• både genomförda forskningsinsatser och pågående forskning
• förmåga att självständigt initiera och bedriva innovativ forskning
• erfarenhet av att söka och erhålla externa forskningsmedel
• erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av undervisning
• erfarenhet av handledning och examination på doktorandnivå
• förmåga att integrera forskning och ett vetenskapligt förhållningssätt i det pedagogiska arbetet.
Vidare beaktas skicklighet i att:
• utveckla och leda verksamhet och personal inom akademin
• samverka med externa intressenter och det omgivande samhället
• kommunicera forskning och utvecklingsarbete.
Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten. Anställningen erbjuds den som efter en kvalitativ helhetsbedömning bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Övrig information
Observera: Detta är en förkortad annons för att få plats i Platsbankens annonseringssystem. Se fullständig annons på: SLU - lediga anställningar.
Sista ansökningsdatum:
2024-12-02
Placering/ort:
Uppsala
Omfattning:
100%
Anställningsform:
Tillsvidare
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Ansökan:
Det är önskvärt att ansökan skrivs på engelska, eftersom ansökningarna kommer att bedömas av sakkunniga både i Sverige och utomlands.
Till ledning för din ansökan finns SLU:s Anställningsordning för lärare vid SLU och Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare som du kan läsa här
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan.
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Visa mindre