Lediga jobb som Forskningsingenjör, el-tele i Uppsala

Se lediga jobb som Forskningsingenjör, el-tele i Uppsala. Genom att välja en specifik arbetsgivare kan du även välja att se alla jobb i Uppsala som finns hos arbetsgivaren.

Forskningsingenjör i energioptimering för IoT-enheter

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Institutionen för informationsteknologi erbjuder utbildning och forskning av högsta internationella standard.

Institutionen utbildar ungefär 4 000 studenter varje år, och omfattar omkring 30 forskargrupper. Vårt starka fokus på forskning har stort inflytande på grundutbildningen vid institutionen, som bygger vidare på aktiviteter inom IT som tog fart redan på mitten av 60-talet. För mer information, se: http://www.it.uu.se/.

Beskrivning av ämnesområdet 
Sakernas Internet eller Internet-of-Things (IoT) är ett av de snabbast växande områdena inom Informationsteknologin. IoT-enheter är ofta trådlöst uppkopplade via det mobila näten 4G/5G, dedikerade WANs som LoRa eller via små lokala nätverk. Inom 5G används olika accessmetoder inom familjen NarrowBand-IoT. Eftersom dessa små enheter oftast använder små batterier är livslängden beroende på hur effektivt batteriets energi utnyttjas. Energioptimering och prediktering av livslängden hos dessa batterier är därför ett viktigt forskningsområde. Accessprotokoll, IoT-enheters hårdvara samt radions effektivitet är viktiga  faktorer i optimeringen.

Forskningsprojekt
Forskningsingenjören skall arbeta i projektet ”Modeling the UE energy store in the 6G infrastructure” speciellt med mätningar på energiförbrukningen på olika typer av batterier, och olika typer User Equipments samt modellera batterianvändandet. Projektet genomföres i samarbete med och finansieras av Ericsson Research. I projektet ingår att demonstrera predikteringsmodeller och ge seminarier åt uppdragsgivaren.

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Arbetsuppgifter 
Anställningen avser mätningar på energiförbrukningen på olika typer av batterier, och olika typer av User Equipments samt modellera batterianvändandet inom ovannämnda projekt.  Begränsad undervisning i form av enstaka föreläsningar i för tjänsten relevanta och existerande kurser kan förekomma.

Kvalifikationskrav
Masterexamen eller motsvarande inom Informationsteknologi. Dokumenterad erfarenhet från konstruktion, simulering och experimentell utvärdering av batterier och IoT-enheter är ett krav.  Meriterande är vetenskapliga publikationer inom ämnesområdet. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är ett annat krav.

Om anställningen 
Anställningen är snarast t.o.m 2023-03-31. Omfattningen är 55 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Christian Rohner, [email protected] eller professor Per Gunningberg [email protected] eller avdelningsföreståndare professor David Black-Schaffer [email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 11 maj 2022, UFV-PA 2022/1250.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre