Lediga jobb som Geofysiker i Uppsala

Se lediga jobb som Geofysiker i Uppsala. Genom att välja en specifik arbetsgivare kan du även välja att se alla jobb i Uppsala som finns hos arbetsgivaren.

Projektkoordinator till geofysik

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Av den årliga budgeten för Uppsala universitet tilldelas cirka 70% till forskning och  doktorandutbildning.

Mer än 50% av forskningsbudgeten är finansierad genom externa källor. Uppsala universitet har enheter som bedriver verksamhet som spin-off, patent, H2020-relaterade projekt och  innovativa lösningar riktade mot den kommersiella marknaden. UU Innovation är ett exempel på en av dessa enheter som tillhandahåller rådgivning och stöd i frågor gällande immateriella rättigheter, patent och datasäkerhet m.m.

Projektbeskrivning: 
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet har ett H2020 projekt med deltagare från Europa(http://www.smartexploration.eu). Det är ett Forskning-Innovation Utförande-projekt relaterat till innovativ prospekteringsteknik av mineraltillgångar. Huvudfokus kommer att vara på geofysiska instrument och metoder, där alltifrån seismiska till elektromagnetiska metoder kommer att användas. Det finns även aspekter relaterade till insamling av geologiska och geokemiska data och s.k. ”target generations”. 

Institutionen är den största och mest heltäckande i sitt slag i Sverige och omfattar program inom geofysik, geologi, paleontologi, hydrologi, meteorologi och naturresurser. Våra lokaler ligger i samma byggnad som Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) vilket gynnar samarbetet med forskarna på SGU. Utifrån den breda omfattningen av involverade partners (universitet, SMEs, och gruvbolag) och tillgängliga prospekteringsområden behöver vi en projektkoordinator med bakgrund inom mineralprospektering (helst geofysiker) för att stödja oss i koordineringen av projektet.

Arbetsuppgifter:
- Tillhandahålla en fortlöpande kommunikation mellan deltagare och förmånstagare under projektets utveckling och fortskridande.
- Se till att delresultat följs upp, kvalitetssäkras och håller tidslinjen för projektet.
- Planera möten och följa upp arbetsuppgifter från agendor.
- Stödja huvudansvarig att delge den information som krävs i uppdragsportalen, publikationer, datainformation, analytiska lösningar mm
- Att förbereda projektets slutgiltiga rapport (tekniskt och finansiellt), spridningsresor och andra planerade exploateringsaktiviteter.
- Att stödja marknadsföringsaktiviteter för projektet ihop med teamledare från EAGE.
- Stödja projektet för att fånga framsteg som gjorts genom förnuftiga diagram och illustrationer, kunskap och teknisk utveckling framhävs.
- Rapportering inom och utanför konsortiet. 
- Vara representant för projektet vid relevanta events och arrangemang.

Kvalifikationskrav:
Vi söker en kandidat för forskning och innovation, med erfarenhet av mineralprospektering eller geofysisk instrumentering. Akademisk magister-/master-/ingenjörsexamen eller liknande, i geofysik, geologi, fysik, geovetenskap eller liknande områden (företrädesvis magister- eller doktorsexamen). Utmärkta kunskaper i engelska i tal och skrift erfordras. Utmärkta kunskaper i lämpliga programvaror för publicering och illustration, kommunikation, projekthantering och presentation.

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Välorganiserad med förmåga att arbeta med flera olika arbetsuppgifter samtidigt. Vi söker dig som har förmåga att arbeta flexibelt, proaktivt och ansvarstagande i stödet till projektets aktiviteter genom innovativa lösningar och förslag. Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet såsom att vara öppensinnad, ha hög social kompetens samt lätt för att arbeta i grupp. Erfarenhet av projektledning räknas som en stor merit.

Ansökan:
I din ansökan, bifoga CV, vidimerade kopior av betyg och certifikat och ett personligt brev med en beskrivning av din relevanta erfarenhet (max 2 sidor). Ansökan skall även innehålla en sammanfattning av din professionella bakgrund med åtminstone tre referenser. I ansökningsbrevet skall du förklara specifikt hur mycket erfarenhet du har av att förbättra ny teknologi riktat mot marknaden, i synnerhet för mineralprospektering.Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: individuell lönesättning

Start datum: 2020-01-15 eller enligt överenskommelse

Sysselsättningsgrad: Heltid 100%

Anställningsform: Visstidsanställning 1 år

Vid ytterligare frågor kontakta:

Prof. Alireza Malehmir tel. +46(0)18-471 2335, e-mail: mailto:[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 29 november 2019, UFV-PA 2019/3881

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

SGU söker en medarbetare till vår geomagnetiska verksamhet

Vill du vara en del av SGUs organisation och säkerställa samt utveckla driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige? På avdelningen Mineralresurser finns enheten Geofysik. Vi gör undersökningar på marken, från flygplan, i laboratorium och vid våra observatorier. Information om de geofysiska förhållandena används bland annat av prospekterings- och byggföretag, på universitet och högskolor samt av organisationer och myndigheter inom en rad olika... Visa mer
Vill du vara en del av SGUs organisation och säkerställa samt utveckla driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige?
På avdelningen Mineralresurser finns enheten Geofysik. Vi gör undersökningar på marken, från flygplan, i laboratorium och vid våra observatorier. Information om de geofysiska förhållandena används bland annat av prospekterings- och byggföretag, på universitet och högskolor samt av organisationer och myndigheter inom en rad olika områden. Vi är idag 17 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Nu söker vi en medarbetare till vår geomagnetiska verksamhet.
Arbetsuppgifter
I ditt arbete ansvarar du för det svenska nätet att observera jordens magnetfält i tid och rum. Du säkerställer driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige samt de sex variometerstationer som är under uppbyggnad. Du ser till att kraven på kontinuerliga registreringar, godkänd datakvalité samt leveranser till internationella databaser och andra användare uppfylls.
I arbetet ingår bland annat att planera, koordinera och handleda arbetet inom arbetsgruppen, säkerställa leveranser av geomagnetiska data och produkter samt vidareutveckla och anpassa mätinstrument och databearbetning. Övriga arbetsuppgifter består i att bevaka och samarbeta med andra geomagnetiska observatorier, arbetsgrupper, företag, samt nationella och internationella organisationer (t.ex. IAGA, INTERMAGNET).
Verksamheten på enheten är mycket bred och du förväntas även att, efter förmåga bidra inom andra delar av verksamheten.
Kompetens
Vi söker dig som har:
· Doktorsexamen i geofysik eller fysik,
· dokumenterat goda kunskaper inom geomagnetism och/eller elektromagnetism,
· mycket god datorvana i Windows och Linux, samt kunskaper inom programmering,
· B-körkort, eftersom fältarbete ingår i arbetsuppgifterna,
· grundläggande kunskaper i svenska i tal och skrift och/samt behärskar engelska i tal och skrift.
Meriterande erfarenheter och kompetens:
· Projektledning,
· elektronik och/eller mätteknik ,
· geofysiskt fältarbete, särskilt i form av självständigt fältarbete,
· Geosoft Oasis montaj, GIS och .
Personliga kvalifikationer
Som person är du ansvarsfull, drivande, flexibel och har ett strukturerat och noggrant arbetssätt. Du har god ordning och reda samt är bra på att planera din tid. Dessutom har du lätt för att samverka med andra och förmåga att skapa nätverk och intresse av att lära dig nya saker.
Om anställningen
Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid där 6 månaders provanställning tillämpas.
Anställningsort: Uppsala
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Mats Wedmark, tfn 018-17 93 63 eller geofysiker Gerhard Schwarz. Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för Saco-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2020-11-01. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Dnr. 411-2072/2020 Visa mindre

SGU söker medarbetare till vår flyggeofysiska verksamhet

Är du tekniskt och naturvetenskapligt intresserad och vill arbeta med mångsidiga uppgifter där du samtidigt bidrar till samhällets behov av geovetenskaplig information? Då kan det vara dig vi söker till vår flyggeofysiska verksamhet. Du kommer att tillhöra enheten Geofysik, där vi idag är 16 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Enheten arbetar med att samla in, bearbeta och tolka geovetenskaplig information från marken, eller flygplan,... Visa mer
Är du tekniskt och naturvetenskapligt intresserad och vill arbeta med mångsidiga uppgifter där du samtidigt bidrar till samhällets behov av geovetenskaplig information? Då kan det vara dig vi söker till vår flyggeofysiska verksamhet.
Du kommer att tillhöra enheten Geofysik, där vi idag är 16 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Enheten arbetar med att samla in, bearbeta och tolka geovetenskaplig information från marken, eller flygplan, i laboratorium och vid våra stationära observatorier. Vår information används, förutom internt på SGU, av bland annat prospekterings- och byggföretag, universitet och högskolor samt organisationer och myndigheter inom en rad olika områden. Där används den som underlag vid, till exempel, infrastrukturprojekt och samhällsplanering, forskning, geologisk kartläggning samt vid prospektering för grundvatten eller mineral.
Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna inom den flyggeofysiska verksamheten är att samla in och bearbeta flyggeofysiska data om jordens magnetfält, naturliga gammastrålning och elektromagnetiska fält. Arbetet är i stora drag uppdelat under året, där det förberedande arbetet sker under början av året, datainsamling under sommarhalvåret och databearbetning under hösten samt slutet av året. Datainsamlingen sker genom fältarbete, där du kommer att arbeta i fält under en 8-dagarsperiod i taget. I normalfallet är det totalt 3-5 fältperioder per år. Övriga arbetsuppgifter inom denna tjänst handlar om att delta i utveckling av den hård- och mjukvara som används och att bidra till underhåll, test samt utveckling av mätsystemen. Du förväntas även ha ett intresse av att bidra till andra delar kopplade till den geofysiska verksamheten. Bland annat kan det vara att delta i andra typer av fältarbeten, hjälpa till med underhåll av mätinstrument, eller att delta i forsknings- och utvecklingsprojekt med andra nationella och internationella aktörer. Inom denna tjänst sker mycket av arbetet under eget ansvar, men det finns stora möjligheter till kompetensöverföring och samarbete med övriga på enheten.
SGU:s flyggeofysiska verksamhet är även en del av Sveriges strålskyddsberedskap. Där kommer du att delta i metodutveckling, övningar, möten och utbildningar, främst kopplade till att mäta gammastrålning från flygplan. Verksamheten sker både i Sverige och utomlands.
Kompetens
Vi söker dig som har:
en MSc i geofysik eller fysik, med kunskaper inom programmering och elektronik, alternativt är du civilingenjör i teknisk fysik eller liknande med intresse för geovetenskap,
mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift,
mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skift,
B-körkort.

Erfarenheter och kompetens inom:
minst ett programmeringsspråk av Python, C#, C++ och/eller MATLAB,
databearbetning och dataanalys,
elektronik och ellära.

Meriterande erfarenheter och kompetens inom:
geofysiska mät- och analysmetoder,
GIS,
3D-CAD.

Personliga kvalifikationer
Som person är du ansvarstagande, lösningsfokuserad, noggrann, strukturerad och målmedveten. Du kommer att tillhöra en relativt liten grupp, vilket ställer krav på att du är självgående och att du har en mycket god förmåga att kommunicera och samarbeta med andra, såväl internt på arbetsplatsen som externt med andra aktörer. Tjänsten förutsätter även att du har ett välutvecklat konsekvenstänk då säkerheten, både den fysiska och den med avseende på vår information, är av stor vikt.
Vi ser gärna att du är nyfiken samt har en förmåga och vilja att utvecklas i din yrkesroll. Du behöver inte vara en expert från början, men med goda grundkunskaper, en vilja att lära dig nya saker och söka upp information i samband med vår vägledning kan du bli en expert. Vi lägger således stor vikt vid den personliga lämpligheten för tjänsten.
Andra personliga kvalifikationer som är bra att ha för denna tjänst är ett genuint teknikintresse, att du är händig och att du inte är flygrädd.
Om anställningen
Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid, där vi tillämpar sex månaders provanställning.
Anställningsort: Uppsala
Tjänsten är säkerhetsklassad och en registerkontroll kommer att utföras på slutkandidat som ska vara godkänd innan anställning.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Mats Wedmark, telefon 018-17 93 63.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för Saco-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2022-03-10. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår webbplats. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Diarienummer: 411-361/2022
Som statlig myndighet omfattas SGU av offentlighetsprincipen. Det innebär att vi är skyldiga att lämna ut dina ansökningshandlingar om någon efterfrågar dem.
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

Postdoktor i Samspelet mellan klimatet och kolcykeln

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner.

Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Läs mer på http://www.geo.uu.se.

Programmet för luft-, vatten- och landskapslära, LUVAL, samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi. Se: http://www.geo.uu.se/forskning/luval för mer information om programmet för luft-, vatten- och landskapslära.

Arbetsuppgifter:
Postdoktorn ska arbeta inom projektet: "Storskalig atmosfärisk variabilitet driver förändringar på den jordbundna kolcykeln och kollagring", vilket syftar till att länka diagnostik av storskalig atmosfärisk cirkulation och variabilitet med fjärranalyserad, in situ och modellerad jordbundet kolflöde och lagringsförändringar. Forskningens exakta inriktning är flexibel, men arbetet ska fördjupa vår förståelse för hur förändringar i atmosfärisk variabilitet kan orsaka kort och långsiktiga förändringar i jordbundna kolflöden och lagring i regional nivå med fokus på Europa. Undervisning kan komma att ingå, upp till max 20%.

Kvalifikationskrav:
För denna anställning krävs doktorsexamen i Klimatvetenskap, Geovetenskaper Fysik, Matematik, Meteorologi, eller närliggande ämnesområde innan tillträdet. Erfarenhet i antingen atmosfärisk/ klimatstudier eller jordbunden koldioxidcykel är nödvändig. Den sökande skall ha goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Tidigare erfarenhet av hantering av stora dataset och utförande av statistiska analyser, skicklighet i databehandling och kodning, samt tidigare erfarenhet av hantering av satellitbaserade dataprodukter är en fördel. Vi värdesätter dessutom ett självständigt arbetssätt, hög kvalitet på publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem och samarbetsvilja med de övriga forskargrupper i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö.

Ansökan ska innehålla:
i) En Curriculum Vitae.

ii) En kort forskningsrapport (max 2 sidor) som beskriver några kunskapsbrister inom projektets forskningsområde, som sökanden skulle vilja utforska under sin postdok.

iii) En lista över publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem.

iv) Två referenser (namn och fullständiga kontaktuppgifter).

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Tidigast 2019-10-15 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om två år.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Gabriele Messori, e-mail: mailto:[email protected]

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför sökande gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Välkommen med din ansökan senast den 27 september 2019, UFV-PA 2019/2442.Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Forskare i tillämpad geofysik och geologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Beskrivning
Geofysikprogrammet vid institutionen för geovetenskaper består idag av cirka 50  medarbetare varav ett tjugotal är doktorander.

Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, stadsnära geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, instrumentutveckling, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektromagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 600-kanalers (kabel och 1-/3-komponent trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en toppmodern 120-kanalers 3-komponents seismisk landstreamer samt utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings- och visualiseringsalgoritmer.

Vidare förfogas över mycket annan geofysikalisk utrusning, inklusive elektromagnetisk utrustning (t. ex. 11 magnetotelluriska stationer), modern borrhålsloggningsutrustning, gravimetrar, m.m.  Programmet driver också det svenska nationella seismiska nätet (SNSN) som består av 68 permanenta bredbandiga stationer, och har omfattande utrustning för passiva seismiska fältstudier. Mer information om geofysikenheten och institutionen finns vid http://www.geo.uu.se.

Arbetsuppgifter
Den anställde forskaren kommer att arbeta med integrering av data från fysikaliska egenskaper, geofysisk data, samt geologisk data, inom djupborrningsprojektet COSC (http://www.icdp-online.org/projects/world/europe/are-jarpen) och andra projekt. Flera högupplösta dataset kommer inkluderas i forskningen, inklusive seismiska, magnetiska, tyngdkraft och elektromagnetiska data, insamlade från centrala Jämtland. Detaljerade geologiska data från borrhål/borrkärna, samt fältarbete kommer också att kunna användas i forskningen. Arbetet kommer fokusera på att utveckla metoder för att integrera petrofysiska data, geofysiska data samt geologiska data. Särskilt kommer forskningen att ha som mål att 1) uppskalera laboratoriedata och loggningsdata från borrhål, till geofysikalisk skala, 2) användning av statiska metoder för att extrapolera lab data till geofysisk skala.

Målet med forskningen är att bidra med en robust bas från vilken detaljerade geofysiska data kan tolkas geologiskt. De integrerade data kommer att användas för att testa olika hypoteser om orogena processer, med applikation till den Kaledoniska orogenesen, men också generellt till andra orogeneser, som till exempel Himalaya-Tibet. Den anställde forskaren förväntas vara aktivt involverad och leda forskningen på plats för COSC-2 borrningen under våren och sommaren 2020 och bidra med fältarbete i andra projekt. 

Kvalifikationer
Vi söker en motiverad kandidat med stort intresse för vetenskaplig forskning, som har doktorerat inom geofysik, geologi eller liknande ämne. Den sökande bör ha erfarenhet och kunskap inom insamling och bearbetning av geofysiska data, och det är fördelaktigt med en stark bakgrund inom analytiska/petrofysikaliska metoder och arbete med geologiska data (t. ex. mikrostruktur data). Utmärkta kunskaper i engelska (skrift och tal) är ett krav. Projektets aktiviteter inkluderar fältarbete och den sökande måste vara villig att spendera tid i fält, samt samla in data under fältarbete; ett körkort (B) är nödvändigt. Anställningen är heltid och varar i 18 månader, och kan inkludera upp till 20 % andra aktiviteter (inkluderande support för andra fältarbeten och undervisning).

I din ansökan ska du inkludera ett CV, kopior av dokument som intygar din doktorsgrad, samt ett personligt brev som beskriver dig själv, ditt intresse i forskningen och relevant bakgrund/erfarenhet (maximalt 2 sidor). Ansökan ska också innehålla en kortfattad beskrivning av din doktorsavhandling och den forskning du arbetat med efter erhållandet av doktorsgraden (t. ex. tidigare post-doc anställningar). Bifoga kontakter till två referenser. I ditt kontaktbrev ska du beskriva hur din bakgrund passar den sökta anställningen, och möjliga forskningsriktningar du är intresserad av under forskarperioden.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning

Tillträde: 2019-09-01 eller enligt överenskommelse

Anställningsform: 18 månaders anställning, en tillfällig provanställningsperiod kan komma att utövas.

Anställningens omfattning: 100 %

För ytterligare information om anställningen, vänligen kontakta:
Bjarne Almqvist, telephone +46 18 471 35 70, e-mail: mailto:[email protected]
Christopher Juhlin, telephone +46 18 471 23 92, e-mail: mailto:[email protected]

Du är välkommen att skicka din ansökan senast 2019-07-01, UFV-PA 2019/1724. 

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Geofysiker till SGUs geomagnetiska verksamhet

Vill du som geofysiker vara en del av SGUs organisation och säkerställa samt utveckla driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige?På avdelningen Mineralresurser finns enheten Geofysik. Vi gör undersökningar på marken, från flygplan, i laboratorium och vid våra observatorier. Information om de geofysiska förhållandena används bland annat av prospekterings- och byggföretag, på universitet och högskolor samt av organisationer och myndigheter ino... Visa mer
Vill du som geofysiker vara en del av SGUs organisation och säkerställa samt utveckla driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige?På avdelningen Mineralresurser finns enheten Geofysik. Vi gör undersökningar på marken, från flygplan, i laboratorium och vid våra observatorier. Information om de geofysiska förhållandena används bland annat av prospekterings- och byggföretag, på universitet och högskolor samt av organisationer och myndigheter inom en rad olika områden. Vi är idag 17 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Nu söker vi en geofysiker till vår geomagnetiska verksamhet.Dina arbetsuppgifterI ditt arbete ansvarar du för det svenska nätet att observera jordens magnetfält i tid och rum. Du säkerställer driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige och ser till att kraven på kontinuerliga registreringar, godkänd datakvalité samt leveranser till internationella databaser och andra användare uppfylls.I arbetet ingår bland annat att planera, koordinera och handleda arbetet inom arbetsgruppen, säkerställa leveranser av geomagnetiska data och produkter samt vidareutveckla och anpassa mätinstrument och databearbetning. Övriga arbetsuppgifter består i att bevaka och samarbeta med andra geomagnetiska observatorier, företag, samt nationella och internationella organisationer (t.ex. IAGA, INTERMAGNET).Verksamheten på enheten är mycket bred och du förväntas även att, efter förmåga, bidra inom andra delar av verksamheten.Din kompetensVi söker dig som: Har doktorsexamen i geofysik eller fysikHar dokumenterat goda kunskaper inom geomagnetism och/eller elektromagnetismHar mycket god datorvana i Windows och Linux, samt kunskaper inom programmeringHar B-körkort eftersom fältarbete ingår i arbetsuppgifternaBehärskar engelska i tal och skrift och har grundläggande kunskaper i svenska i tal och skriftDet är meriterande om du även har erfarenhet av:ProjektledningElektronik, mätteknik samt geofysiskt fältarbeteGeosoft Oasis montaj, GIS och Personliga kvalifikationerSom person är du ansvarsfull, drivande, flexibel och har ett strukturerat och noggrant arbetssätt. Du har god ordning och reda samt är bra på att planera din tid. Dessutom har du lätt för att samverka med andra och förmåga att skapa nätverk och intresse av att lära dig nya saker.Om anställningenAnställningen är tillsvidare på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas, med placering i Uppsala.Vi ser medarbetarnas olikheter som en tillgång och eftersträvar arbetsgrupper med mångfald där människor med olika kön, ålder, etnisk bakgrund och livserfarenhet kompletterar varandra.Vill du veta mer?Hör då gärna av dig till enhetschef Mats Wedmark på e-post: [email protected], ange gärna "Annons Geofysiker" i ämnesraden i ditt mail. Du kan även prova att nå Mats på tfn 018-179363 eller geofysiker Gerhard Schwarz på tfn 018-179344. Om du vill komma i kontakt med någon av våra fackliga representanter från Saco-S eller ST-Geologiska når du dem via vår växel på telefonnummer 018–179000.Välkommen med din ansökan senast 15 augusti 2019. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning.SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem. Vi vill att du lämnar din ansökan via detta system som du når via vår webb-plats www.sgu.se/ledigatjanster. Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna tjänst.Om SGU SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling. Mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade. Mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 300 anställda varav merparten arbetar på huvudkontoret i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå.Dnr: 411-345/2019 Visa mindre

Forskningsingenjör i geofysik

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda.

Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: http://www.geo.uu.se eller besök oss på http://www.facebook.com/geouppsalauniversity/.

Geofysikprogrammet vid institutionen för geovetenskaper består idag av cirka 50  medarbetare varav ett tjugotal är doktorander. Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, stadsnära geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, instrumentutveckling, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektromagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 600-kanalers (kabel och 1-/3-komponent trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en toppmodern 120-kanalers 3-komponents seismisk landstreamer, samt utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings- och visualiseringsalgoritmer. Vidare förfogas över mycket annan geofysikalisk utrusning, inklusive elektromagnetisk utrustning (t.ex. 11 magnetotelluriska stationer), modern borrhålsloggningsutrustning, gravimetrar, m.m.  Programmet driver också det svenska nationella seismiska nätet (SNSN) som består av 68 permanenta bredbandiga stationer, och har omfattande utrustning för passiva seismiska fältstudier. För mer information om geofysikenheten se: http://www.geo.uu.se/forskning/geofysik/.

Arbetsuppgifter: Forskningsingenjör vid forskningsprogrammet för geofysik. Underhåll, kontroll och kalibrering av fältutrustning för seismologiska, elektromagnetiska och andra geofysiska mätningar, samt instrument för laboratoriemätningar av bergprovers fysikaliska egenskaper. Deltagande i utvecklingen av geofysikaliska utrustningar och mätsystem. Deltagande i geofysiska fältkampanjer, både kortare besök till seismiska stationer och längre fältkampanjer för insamling av geofysiska data. Sökande skall vara bered att tillbringa perioder i fält, i Sverige och utomlands, sammanlagt upp till ca 10 veckor årligen.

Kvalifikationskrav: Magisterexamen eller motsvarande i geofysik eller elektronik. Erfarenhet av underhåll och kontroll av elektroniska och mekaniska mätsystem, samt erfarenhet av fältmätningar under längre sammanhängande tidsperioder. Svenskt B-körkort krävs. Sökanden skall kunna uttrycka sig väl både skriftligt och muntligt på svenska och engelska.

Den sökande ska kunna planera sitt arbetet på ett välstrukturerat sätt, vara initiativrik, och kunna arbeta relativt oberoende. Goda kommunikations- och samarbetsförmågor är viktiga.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Svenskt BE-körkort är meriterande.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten och lika villkorsfrågor är viktiga för oss vid institutionen för geovetenskaper. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Snarast, enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%. 

Upplysningar om anställningen lämnas av:

- Roland Roberts, tel. 018-471 2384, e-post: [email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2019, UFV-PA 2019/583.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Postdoktor i tillämpad geofysik

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda.

Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se eller besök oss på www.facebook.com/geouppsalauniversity/.

Geofysikenheten vid institutionen för geovetenskaper består idag av ca 50 personer, varav ca. 20 doktorander. Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, urban geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, utveckling av instrument, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektormagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 600-kanalers (kabel och 1c/3c trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en modern 120-3C seismisk landstreamer, och utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings och visualiseringsalgoritmer. Dessutom äger enheten mycket annan geofysikalisk utrusning, inklusive elektromagnetisk utrustning (t. ex. 11 magnetotelluriska stationer), modern borrhålsloggningsutrustning, gravimetrar, m.m. Enheten driver också det svenska seismiska nätverket (SNSN) som består av ca 70 permanenta bredbandiga stationer, och har omfattande utrustning för passiva seismiska fältstudier. Mer information om geofysikenheten finns vid: www.geo.uu.se/forskning/geofysik/.

Arbetsuppgifter:
En postdoktors huvudsakliga arbetsuppgift är egen forskning. Andra arbetsuppgifter, såsom handledning av doktorander, undervisning, stöd till fältmätningar, ansökningar om forskningsmedel samt mindre administrativa arbetsuppgifter kan förekomma, totalt upp till 20 % av arbetstiden. Tjänstgöringen kommer sannolikt att inkludera fältarbeten och den sökande bör vara positiv till att delta i dessa. 

Denna utlysning är inte bunden till något externt fördefinierad projekt, och ansökningar i alla områden inom tillämpad geofysik välkomnas. Det är en fördel om den tänkta forskningsinriktning passar med de vid enheten pågående aktiviteter som nämnts ovan. Det förväntas att postdoktorn kommer att samarbeta med kollegor i Uppsala och vid andra samverkande enheter, samt bidra bl. a. till fältstudier.

Kvalifikationskrav:
För denna anställning krävs doktorsexamen i geofysik eller examen i närliggande ämnesområde, som arbetsgivaren finner relevant. Vi söker en motiverad kandidat med starkt intresse för forskning.

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller ha en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Vi ser att du är välorganiserad och kan hantera ett antal kvalificerade arbetsuppgifter samtidigt, kan ansvara för att driva projektarbeten genom produktion av högkvalitativa publikationer och presentationer, och har god kommunikations- och samarbetsförmåga.

Gedigen erfarenhet och kunskaper om insamling och tolkning av geofysiska data. Bra muntlig och skriven engelska är ett krav.  

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Körkort.

Ansökan:
Din ansökan ska innehålla ett CV, dokument om tidigare studier (examensbevis) samt ett personlig brev (max 2 sidor) som beskriver dig själv och dina tidigare erfarenheter. Ansökan bör även innehålla en sammanfattning av din doktorsavhandling och eventuella publikationer. I ditt personliga brev bör du beskriva hur dina erfarenheter gör dig relevant för tjänsten i fråga, samt vilken forskningsinriktning du är intresserad av under postdoktorsperioden.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten och lika villkorsfrågor är viktiga för oss vid institutionen för geovetenskaper. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Snarast, enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om två år.

Anställningens omfattning: 100 %. 

Upplysningar om anställningen lämnas av:

- Alireza Malehmir, professor. Tel. 018-471 2335, e-post: [email protected]
- Thomas Kalscheuer, universitetslektor. Tel. 018-471 3819, e-post: [email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 8 April 2019, UFV-PA 2019/679.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Geofysiker till SGUs geomagnetiska verksamhet

Vill du som geofysiker vara en del av SGUs organisation och säkerställa samt utveckla driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige?På avdelningen Mineralresurser finns enheten Geofysik. Vi gör undersökningar på marken, från flygplan, i laboratorium och vid våra observatorier. Information om de geofysiska förhållandena används bland annat av prospekterings- och byggföretag, på universitet och högskolor samt av organisationer och myndigheter ino... Visa mer
Vill du som geofysiker vara en del av SGUs organisation och säkerställa samt utveckla driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige?På avdelningen Mineralresurser finns enheten Geofysik. Vi gör undersökningar på marken, från flygplan, i laboratorium och vid våra observatorier. Information om de geofysiska förhållandena används bland annat av prospekterings- och byggföretag, på universitet och högskolor samt av organisationer och myndigheter inom en rad olika områden. Vi är idag 17 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Nu söker vi en geofysiker till vår geomagnetiska verksamhet. Dina arbetsuppgifterI ditt arbete ansvarar du för det svenska nätet att observera jordens magnetfält i tid och rum. Du säkerställer driften av SGUs tre geomagnetiska observatorier i Sverige och ser till att kraven på kontinuerliga registreringar, godkänd datakvalité samt leveranser till internationella databaser och andra användare uppfylls.I arbetet ingår bland annat att planera, koordinera och handleda arbetet inom arbetsgruppen, säkerställa leveranser av geomagnetiska data och produkter samt vidareutveckla och anpassa mätinstrument och databearbetning. Övriga arbetsuppgifter består i att bevaka och samarbeta med andra geomagnetiska observatorier, företag, samt nationella och internationella organisationer (t.ex. IAGA, INTERMAGNET).Verksamheten på enheten är mycket bred och du förväntas även att, efter förmåga, bidra inom andra delar av verksamheten.Din kompetensVi söker dig som: Har doktorsexamen i geofysik eller fysik Har dokumenterat goda kunskaper inom geomagnetism och/eller elektromagnetismHar mycket god datorvana i Windows och Linux, samt kunskaper inom programmeringHar B-körkort eftersom fältarbete ingår i arbetsuppgifternaBehärskar engelska i tal och skrift och har grundläggande kunskaper i svenska i tal och skriftDet är meriterande om du även har erfarenhet av:ProjektledningElektronik, mätteknik samt geofysiskt fältarbeteGeosoft Oasis montaj, GIS och Personliga kvalifikationerSom person är du ansvarsfull, drivande, flexibel och har ett strukturerat och noggrant arbetssätt. Du har god ordning och reda samt är bra på att planera din tid. Dessutom har du lätt för att samverka med andra och förmåga att skapa nätverk och intresse av att lära dig nya saker.Om anställningenAnställningen är tillsvidare på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas, med placering i Uppsala.Vi ser medarbetarnas olikheter som en tillgång och eftersträvar arbetsgrupper med mångfald där människor med olika kön, ålder, etnisk bakgrund och livserfarenhet kompletterar varandra.Vill du veta mer?Hör då gärna av dig till enhetschef Mats Wedmark, tfn 018-17 93 63 eller geofysiker Gerhard Schwarz, 018-17 93 44. Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar för Saco-s, tfn 018-17 92 96 och Nelly Aroka för ST-Geologiska, tfn 018-17 92 28.Välkommen med din ansökan senast 12 juni 2019. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning.SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem. Vi vill att du lämnar din ansökan via detta system som du når via vår webb-plats www.sgu.se/ledigatjanster. Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna tjänst.Om SGU SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling. Mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade. Mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 300 anställda varav merparten arbetar på huvudkontoret i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå.Dnr: 411-345/2019 Visa mindre