Lediga jobb som Geolog i Uppsala

Se lediga jobb som Geolog i Uppsala. Genom att välja en specifik arbetsgivare kan du även välja att se alla jobb i Uppsala som finns hos arbetsgivaren.

Licentiat i Jordbrukets vattenhushållning och vattenkvalitet

Ansök    Maj 16    Sveriges Lantbruksuniversitet    Geolog
Institutionen för Mark & Miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi bedriver forskning, miljöanalys och utbildning om hållbar markanvändning i jordbrukslandskapet och skogen såväl som i urbana miljöer. Verksamheten sker i enlighet med nationella och internationella strategier kring livsmedelssäkerhet, nationella miljö- och klimatmål, samt de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Institutionens verksamhet ä... Visa mer
Institutionen för Mark & Miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi bedriver forskning, miljöanalys och utbildning om hållbar markanvändning i jordbrukslandskapet och skogen såväl som i urbana miljöer. Verksamheten sker i enlighet med nationella och internationella strategier kring livsmedelssäkerhet, nationella miljö- och klimatmål, samt de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Institutionens verksamhet är huvudsakligen lokaliserad till Mark-Vatten-Miljöcentrum på SLU Ultuna campus i Uppsala med en forskargrupp placerad i Skara.

Licentiat i Jordbrukets vattenhushållning och vattenkvalitet med fokus på växthusgasemissioner från odlad torvjord
Arbetsuppgifter:
Vi söker en licentiatstudent för ett forskningsprojekt som utvärderar om växthusgasavgången från odlad torvjord med vall eller träda skiljer sig från växthusgasavgången från torvjord med annuella grödor Licentiatprojektet är en del av ett FORMAS-uppdrag. I mer detalj kommer licentiaten att studera hur växthusgasemissionen påverkas av olika odlingssystem, såsom vall eller annuella grödor samt hur emissionen påverkas av dränering, vattenhalt och syreinnehåll i jorden.

Första delen i licentiatarbetet består av en stor litteraturstudie och systematisk analys (meta-studie) som följs upp med mätningar i fält och lab. Licentiaten kommer att ingå i en dynamisk och internationellt erkänt forskargrupp som arbetar med torvjordar och vattenhushållning. Vi söker en nyfiken person som är angelägen om att delta i ett forskningsprogram som syftar till att förbättra vår grundläggande förståelse för hur koldioxid och lustgasemissioner från torvjord påverkas av brukningsintensitet och odlingssystem som underlag till IPCC rapportering och förbättrade råd till jordbruket.

Kvalifikationer:
Sökande ska ha en mastersutbildning (eller motsvarande) i mark- eller miljövetenskap, geovetenskap, agronomi eller liknande ämnen. Vi söker en mycket motiverad kandidat med ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och hur vi kan reducera växthusgasavgången från jordbruket med erfarenhet från fältarbete. Erfarenhet av att planera och utföra experiment och vetenskapligt skrivande samt meta-analys är en merit. Den sökande bör ha förmåga att arbeta både självständigt och i grupp. Du ska behärska engelska i tal och skrift. Då en del av arbetet innehåller fältförsök behöver licentiaten inneha B-körkort.

Utvärderingen kommer att baseras på skriftliga ansökningshandlingar, examensarbete och övriga publikationer. Ett urval av lämpliga kandidater kallas till intervju och vid behov kan en skriftlig uppgift följa.

Placering:           
Uppsala

Försörjningsform:
Anställning som licentiat, 2 års utbildning. (Med ev möjlighet till doktorandutbildning, beroende på finansieringsmöjligheter)

Tillträde:
2022-07-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2022-06-06.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelska kunskaper finns på följande sida:
www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/nya-doktorander-sokes/krav-pa-engelskakunskaper/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

 Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är ett universitet i internationell toppklass med forskning, utbildning och miljöanalys inom vetenskaper för hållbart liv. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. Hos oss samlas människor med olika perspektiv men med det gemensamma målet att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar, levande och bättre värld.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden.

www.slu.se Visa mindre

Amanuens 23% CEMUS, Den globala ekonomin - miljö, utveckling, globalisering

Ansök    Apr 21    Uppsala Universitet    Geolog
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 250 anställda.

Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information: https://www.geo.uu.se/?languageId=3

Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, CEMUS, har sedan starten 1992 bedrivit studentdriven utbildning inom det breda och tvärvetenskapliga miljö- och hållbarhetsområdet. Läs mer om vår utbildningsmodell och våra kurser på http://www.cemus.uu.se.

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/.


Som amanuens är du student och arbetar deltid i kombination med dina studier.

Arbetsuppgifter
Arbetet innefattar planering, administration, genomförande och efterrapportering av en universitetskurs. Ditt arbete utgår från kursplanen och genomförs tillsammans med en kollega och i nära samarbete med gästföreläsare, kursens arbetsgrupp (bestående av erfarna universitetslärare, forskare och professorer) samt kurssamordnare på CEMUS. Arbetsuppgifterna innebär bland annat att ha kontakt med gästföreläsare och studenter samt att planera kursens upplägg, litteratur, att förbereda och hålla seminarier, workshops samt kursadministration. I arbetet ingår att i en kreativ anda bygga vidare på erfarenheter från tidigare kursomgångar samt föra vidare de egna erfarenheterna till kommande amanuenser och kursassistenter.


Kvalifikationskrav


- För att anställas som amanuens är det ett krav att du är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå och anställning får motsvara högst 50% av full arbetstid.
- God datorvana och goda språkkunskaper i engelska i tal och skrift.
- Dokumenterad förmåga att självständigt kunna driva och slutföra arbetsuppgifter inom givna tidsramar, även under tillfälliga arbetstoppar.
- Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Studier inom hållbar utveckling. Erfarenhet av tvärvetenskaplig utbildning. Erfarenhet av att planera och leda workshops och seminarier. Dokumenterad erfarenhet av god förmåga att samarbeta med personer från olika bakgrund. 

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla ett CV, en kort beskrivning av dig själv samt motivering till varför du söker tjänsten. Uppge även om du har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Till din ansökan ombeds du bifoga underlag som styrker antagning till utbildning på grund-/avancerad nivå. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad enligt HF 5 kap § 12. Omfattningen är 23%. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Sara Andersson, studierektor. E-post: mailto:[email protected]
Ewa Livmar, kurssamordnare. E-post: mailto:[email protected]


Välkommen med din ansökan senast den 5 maj 2022, UFV-PA 2022/1459.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Kvalitetskontroll, databehandling, publicering av laktestresultat för PFAS

Ansök    Apr 29    Sveriges Lantbruksuniversitet    Geolog
Institutionen för Mark & Miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi bedriver forskning, miljöanalys och utbildning om hållbar markanvändning i jordbrukslandskapet och skogen såväl som i urbana miljöer. Verksamheten sker i enlighet med nationella och internationella strategier kring livsmedelssäkerhet, nationella miljö- och klimatmål, samt de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Institutionens verksamhet ä... Visa mer
Institutionen för Mark & Miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi bedriver forskning, miljöanalys och utbildning om hållbar markanvändning i jordbrukslandskapet och skogen såväl som i urbana miljöer. Verksamheten sker i enlighet med nationella och internationella strategier kring livsmedelssäkerhet, nationella miljö- och klimatmål, samt de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Institutionens verksamhet är huvudsakligen lokaliserad till Mark-Vatten-Miljöcentrum på SLU Ultuna campus i Uppsala med en forskargrupp placerad i Skara.

Arbetsuppgifter:
Vi söker en forskare som skall kvalitetssäkra, sammanställa och publicera resultat som tagits fram inom ett tidigare forskningsprojekt rörande inbindning av PFAS till jord. Arbetet sker i samarbete med forskare på SLU och Statens geotekniska institut (SGI).

Kvalifikationer:
Vi söker en forskare med erfarenhet från laborativt arbete med PFAS.

Kandidaten som erbjuds tjänsten


• Ska ha Teknologie doktorsexamen med inriktning mot mark- eller miljövetenskap
• Ska ha erfarenhet av laborativt och teoretiskt arbete som rör adsorption av PFAS till jordmaterial.
• Bör ha god förmåga i engelska båda i tal och skrift.

Vi kommer att lägga vikt vid personliga egenskaper, förmåga att arbeta i grupp, självständighet samt initiativ- och organisationsförmåga.

Placering:
Uppsala

Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 6 månader med ev. möjlighet till förlängning.

Omfattning:
100%

Tillträde:
2022-06-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2022-05-13.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är ett universitet i internationell toppklass med forskning, utbildning och miljöanalys inom vetenskaper för hållbart liv. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. Hos oss samlas människor med olika perspektiv men med det gemensamma målet att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar, levande och bättre värld.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden.

www.slu.se Visa mindre

SGU söker studenter till extraarbete i Brunnsarkivet

Är du student som vill arbeta extra och samtidigt få inblick i hur det är att arbeta på SGU? Är du noggrann och ansvarstagande? Då kan denna tjänst på SGU vara något för dig! Enheten Grundvattenövervakning ingår i avdelningen Mark och Grundvatten och består av cirka 15 engagerade medarbetare med bred kompetens inom grundvatten och hydrogeologi. Enheten arbetar med att samla in, analysera och sprida grundvatteninformation i syfte att utveckla och stärka ku... Visa mer
Är du student som vill arbeta extra och samtidigt få inblick i hur det är att arbeta på SGU? Är du noggrann och ansvarstagande? Då kan denna tjänst på SGU vara något för dig!
Enheten Grundvattenövervakning ingår i avdelningen Mark och Grundvatten och består av cirka 15 engagerade medarbetare med bred kompetens inom grundvatten och hydrogeologi. Enheten arbetar med att samla in, analysera och sprida grundvatteninformation i syfte att utveckla och stärka kunskapen om grundvatten i Sverige. En viktig del av vårt arbete kretsar kring Brunnsarkivet.
Brunnsarkivet tar emot och lagrar information om brunnar enligt lagen om uppgiftsskyldighet (SFS 1975:424). I Brunnsarkivet lagras uppgifter om landets brunnar, vilket är viktigt för att skydda vårt grundvatten och för att planera för en hållbar vattenförsörjning. Brunnsdatabasen innehåller uppgifter från drygt 680 000 brunnar och växer med drygt 20 000 brunnsuppgifter varje år. I databasen finns uppgifter om enskilda brunnars läge och tekniska data såsom djup, jorddjup, foderrörslängd, dimensioner, vattenkapacitet, vattennivåer och vad brunnen används till. Databasen innehåller även information om lagerföljder.
Vi söker dig som studerar och som vill arbeta extra under veckor och på lov med att mata in uppgifter i vårt brunnsarkiv. Vi ser gärna att du har ett par år kvar på din utbildning.
Arbetsuppgifter
I denna roll kommer du att arbeta med inmatning av brunnsuppgifter från pappersblanketter till vår databas.
Kompetens
Vi söker dig som:
är i början av din naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildning,
har en studieinriktning mot hydrogeologi eller geologi,
har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Personliga kvalifikationer
Som person är du noggrann, strukturerad och uthållig. Vi söker dig som är ansvarstagande och har en god samarbetsförmåga samt kan arbeta självständigt. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper för denna tjänst.
Om anställningen
Anställningsform: En tidsbegränsad anställning vid behov. Tillträde snarast.
Anställningsort: Uppsala
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Jennie Abelsson, telefon 018-17 90 45.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för Saco-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2022-02-15. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår webbplats. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Diarienummer: 411-239/2022
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

SGU söker en jordartsgeolog till kartering

Vill du vara med och bidra till att öka tillgången till geologisk information för en hållbar samhällsplanering? Då kan den här tjänsten vara något för dig! På enheten Samhällsplanering jord tar vi fram kunskap och underlag som bidrar till att lösa många av de stora samhällsutmaningarna såsom klimatanpassning och hållbart byggande. Vi bidrar med kunskapsunderlag som används för att bedöma risken för ras, skred och erosion, planera för byggande av bostäder o... Visa mer
Vill du vara med och bidra till att öka tillgången till geologisk information för en hållbar samhällsplanering? Då kan den här tjänsten vara något för dig!
På enheten Samhällsplanering jord tar vi fram kunskap och underlag som bidrar till att lösa många av de stora samhällsutmaningarna såsom klimatanpassning och hållbart byggande. Vi bidrar med kunskapsunderlag som används för att bedöma risken för ras, skred och erosion, planera för byggande av bostäder och infrastruktur, identifiera förekomst av sur sulfatjord och kartlägga grundvattenförekomster. Vi söker nu förstärkning till enheten Samhällsplanering jord för vårt arbete med kartläggning.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär att bidra till SGU:s jordartskartering och projekt inom sura sulfatjordar. Detta innebär varierande och omväxlande arbetsuppgifter. Du kommer att arbeta med tolkning och analys av geologin med hjälp av fjärranalys och därefter göra fältundersökningar. Du kommer även medverka i att sammanställa resultaten till färdiga jordartsdatabaser och bidra till att kommunicera resultaten. Inom enhetens projekt om sura sulfatjordar kommer du delta i fältarbete, provhantering, laboratoriearbete och sammanställning.
Kompetens
Vi söker dig som har:
en universitets/högskoleexamen i geovetenskap med inriktning mot kvartärgeologi/naturgeografi eller annan motsvarande utbildning,
goda kunskaper i GIS,
goda kunskaper i svensk kvartärgeologi,
erfarenhet av fältarbete,
B-körkort,
goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:
pågående eller avslutad mastersexamen inom geovetenskap med inriktning mot kvartärgeologi/naturgeografi eller motsvarande,
erfarenhet av eller intresse för modellering,
erfarenhet av kartering och analys av jordartsgeologisk information med hjälp av fjärranalys,
erfarenhet eller intresse av arbete med sura sulfatjordar.

Personliga kvalifikationer
Som person har du en positiv inställning, du är öppen, nyfiken och vill bidra till att utveckla SGU:s jordartskartering. Du trivs både med fältarbete och kartering från kontoret. Vidare är du duktig på att leverera och som person har du lätt för att samarbeta och kommunicera med både interna och externa parter. Du kan arbeta både självständigt och i grupp. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för den här tjänsten.
Om anställningen
Anställningsform: Allmän visstidsanställning på heltid om cirka nio månader dock längst till och med 2022-12-31. Tillträde enligt överenskommelse.
Anställningsort: Uppsala.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Anna Hedenström telefon 018 -17 92 30.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2022-03-20. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Diarienummer: 411-398/2022
Som statlig myndighet omfattas SGU av offentlighetsprincipen. Det innebär att vi är skyldiga att lämna ut dina ansökningshandlingar om någon efterfrågar dem.
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

Postdoktor inom miljömagnetism

Ansök    Mar 22    Uppsala Universitet    Geolog
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper bedriver en bred forskning och utbildning inom spännande områden som omfattar bland annat globala klimat- och naturresursfrågor, samt frågor om jordens inre och naturkatastrofer.

Vi befinner oss i en spännande, expansiv, internationell miljö. Idag är vi cirka 250 anställda från mer än 30 länder. För mer information se https://www.geo.uu.se/?languageId=3.

Institutionen för geovetenskaper söker en postdoktor i miljömagnetism för att stärka forskningsmiljöerna inom forskningsprogrammen Naturresurser och hållbar utveckling samt Geofysik.

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/.

Arbetsuppgifter 
I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Som postdoktor förväntas resultaten sammanställas och presenteras internt för kollegor, publiceras i relevanta tidskrifter och presenteras på internationella konferenser.

Postdoktorn kommer att arbeta inom ramen för ett projekt finansierat av Vetenskapsrådet (VR) och arbeta i partnerskap med projektledarna. Syftet med projektet är att utveckla en metod för att diagnostisera förekomsten av magnetosomal magnetit och greigit i naturliga sediment med hjälp av en kombination av magnetisk susceptibilitet och magnetisk remanens. Väl karakteriserade naturliga prover kommer att användas för att testa metoden, som senare kan användas för att undersöka djupet av den så kallade biogeokemiska remanensen (BGRM). Beroende på intressen och erfarenheten hos den rekryterade postdoktorala forskaren kan projektet innefatta laboratoriestudier av hur BGRM bildas under kontrollerade förhållanden. Den postdoktorala forskaren förväntas delta i fältarbete (inklusive arbete på forskningsfartyg), utföra provtagning, samt leda utformningen av mätprotokoll och genomföra laboratorieanalyser. Resultat kommer att presenteras och publiceras i samförstånd med projektledarna.

Undervisning kan uppgå till högst 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i geologi, geofysik, eller naturgeografi eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i geologi, geofysik, eller naturgeografi. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Sökande måste ha avancerad kunskap och laboratorieerfarenhet av magnetiska mättekniker som används inom miljömagnetism (inklusive paleomagnetism och mineralmagnetism). Sökande ska ha dokumenterad förmåga att sammanställa och tolka empiriska datamängder och publicera i externt granskade vetenskapliga tidskrifter.

Bedömningen av ansökningarna baseras i första hand på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning utifrån vetenskaplig skicklighet. Större vikt läggs vid kvaliteten på enskilda vetenskapliga arbeten än på antalet publikationer. Mycket god kommunikationsförmåga i engelska, i tal och skrift, är ett nödvändigt krav.

Personliga egenskaper som engagemang och självständighet är lika mycket värda. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka det pågående forskningsarbetet inom institutionen och bidra till dess framtida utveckling.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av fältarbete. Erfarenhet av magnetisk mätinstrumentering.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla personligt brev, CV, publikationslista, digital kopia av doktorsavhandlingen, kopior av relevanta betyg och examensbevis samt rekommendationsbrev och/eller kontaktuppgifter för 2-3 referenser.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två och ett halvt år (30 månader) enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid (100%). Tillträde tidigast 2022-05-01, eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ian Snowball, tel 018-471 3657, e-post mailto:[email protected], Bjarne Almqvist, tel: 018-471 3570, e-post: mailto:[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 19 april 2022, UFV-PA 2022/1072.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

SGU söker dig som vill jobba med miljöövervakning och vattenförvaltning

Vill du vara med och utveckla Sveriges grundvattenövervakning och driva arbetet med att länka samman miljöövervakning och vattenförvaltning? Nu har du chansen att jobba med projektledning och nationella frågeställningar kring miljöövervakning av grundvattnets kvalitet och kvantitet. Tjänsten är placerad på enheten Grundvattenövervakning som ingår i avdelningen Mark och Grundvatten. Enheten består av 14 medarbetare med bred kompetens inom grundvatten och hy... Visa mer
Vill du vara med och utveckla Sveriges grundvattenövervakning och driva arbetet med att länka samman miljöövervakning och vattenförvaltning? Nu har du chansen att jobba med projektledning och nationella frågeställningar kring miljöövervakning av grundvattnets kvalitet och kvantitet.
Tjänsten är placerad på enheten Grundvattenövervakning som ingår i avdelningen Mark och Grundvatten. Enheten består av 14 medarbetare med bred kompetens inom grundvatten och hydrogeologi. Enheten arbetar med att samla in, analysera och sprida grundvatteninformation i syfte att utveckla och stärka kunskapen om grundvatten i Sverige. Arbetet sker ofta i samverkan med andra myndigheter och organisationer.
Arbetsuppgifter
Du kommer att ha en nyckelroll i vårt arbete med att utveckla Sveriges grundvattenövervakning utifrån kraven som finns i vattenförvaltningen. Du kommer att ingå i ett team som jobbar med att beskriva behovet av övervakning, bidrar till att övervakningen genomförs samt rapporterar data till nationella datavärdar och EU-kommissionen. Det är en strategisk roll där du kommer att delta i både regeringsuppdrag och samarbetsprojekt med exempelvis Havs- och vattenmyndigheten, Livsmedelsverket, vattenmyndigheterna, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
Sverige har 3 700 grundvattenförekomster som ska övervakas enligt olika övervakningsprogram inom vattenförvaltningen. Behoven av övervakning beskrivs i den nationella handlingsplanen ”Full koll på våra vatten”.
Full koll på våra vatten - Miljöövervakning - Övervakning och uppföljning - Havs- och vattenmyndigheten (se länk: https://www.havochvatten.se/overvakning-och-uppfoljning/miljoovervakning/full-koll-pa-vara-vatten.html)
I din roll kommer du att hålla ihop grundvattenarbetet i handlingsplanen och vara drivande i de moment och uppdrag som SGU ansvarar för. Du kommer att skapa förutsättningar för nya projekt och i dina arbetsuppgifter kommer projektledning med ansvar för planering, budget och tidplan att ingå.
Då vi arbetar tätt tillsammans inom såväl enheten Grundvattenövervakning som inom avdelningen Mark och grundvatten kommer även fler arbetsuppgifter rörande grundvattenfrågor att ingå i tjänsten.
Kompetens
Vi söker dig som har:
En relevant naturvetenskaplig eller teknisk högskoleutbildning.
Kunskap och erfarenhet inom något av följande verksamhetsområden: svensk vattenförvaltning, eller svenska miljöövervakningssystemet.
mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Meriterande om du har kunskap och erfarenhet inom:
Projektledning.

Personliga kvalifikationer
Eftersom rollen kräver många interna och externa kontaktytor söker vi dig som har en god förmåga att samarbeta och kommunicera. Du kommer att skapa nya arbetssätt och etablera nya samarbeten och det är därför viktigt att du tar initiativ och är drivande i ditt arbete. Som person är du strukturerad, relationsskapande och positiv. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.
Om anställningen
Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas.
Anställningsort: Uppsala, Lund, Göteborg, Malå eller Luleå. Delar av arbetet kommer att behöva utföras vid huvudkontoret i Uppsala. Goda möjligheter till växlande distansarbete finns.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Jennie Abelsson, telefon 018-17 90 45
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för Saco-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2021-11-28. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår webbplats. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-2250/2021 Visa mindre

Forskare med fokus på magmadynamik och -egenskaper

Ansök    Okt 1    Uppsala Universitet    Geolog
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper bedriver en bred forskning och utbildning inom spännande områden som omfattar bland annat globala klimat- och naturresursfrågor, samt frågor om jordens inre och naturkatastrofer.

Vi befinner oss i en spännande, expansiv, internationell miljö. Idag är vi cirka 250 anställda från mer än 30 länder. För mer information se https://www.geo.uu.se/?languageId=3.. Forskningsprogrammet Mineralogi, Petrologi och Tektonik (MPT) söker nu en forskare med arbetsuppgifter med fokus på magmadynamik och -egenskaper.

Forskargruppen kring Docent Steffi Burchardt undersöker hur magma transporteras i den övre jordskorpan, hur magma ackumuleras i magmakammare och hur den samspelar med det omgivande berget. Magmans rörelse i jordskorpan är en process som påverkar, till exempel, värmetransport, bildning av malmförekomster och riskerna i samband med vulkanutbrott. För att bättre förstå dessa komplexa magmatiska system använder vi oss av en kombination av metoder kopplade till fält- och strukturgeologi, fotogrammetri och fjärranalys, bergmekanik, magmatisk petrologi och numerisk modellering. Information om pågående forskningsprojekt finns på https://www.steffiburchardt.com/home/. Den här anställningen är fullt finansierad i två år av Knut och Alice Wallenberg Stiftelsen.

Institutionen för geovetenskaper bedriver en bred forskning och utbildning inom spännande områden som omfattar bland annat globala klimat- och naturresursfrågor, samt frågor om jordens inre och naturkatastrofer. Vi befinner oss i en spännande, expansiv, internationell miljö. Idag är vi cirka 250 anställda från mer än 30 länder. För mer information se https://www.geo.uu.se/?languageId=3.. Forskningsprogrammet Mineralogi, Petrologi och Tektonik (MPT) söker nu en forskare med arbetsuppgifter med fokus på magmadynamik och -egenskaper.

Forskargruppen kring Docent Steffi Burchardt undersöker hur magma transporteras i den övre jordskorpan, hur magma ackumuleras i magmakammare och hur den samspelar med det omgivande berget. Magmans rörelse i jordskorpan är en process som påverkar, till exempel, värmetransport, bildning av malmförekomster och riskerna i samband med vulkanutbrott. För att bättre förstå dessa komplexa magmatiska system använder vi oss av en kombination av metoder kopplade till fält- och strukturgeologi, fotogrammetri och fjärranalys, bergmekanik, magmatisk petrologi och numerisk modellering. Information om pågående forskningsprojekt finns på https://www.steffiburchardt.com/home/. Den här anställningen är fullt finansierad i två år av Knut och Alice Wallenberg Stiftelsen.


https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Arbetsuppgifter
Vi önskar komplettera forskargruppen med en person som vill bidra till pågående projekt och som helst har kunskaper inom och erfarenhet av flera av följande fält: bildning av magmatiska gångar, fluidmekanik, bergmekanik, vulkandeformation, plutongeologi/-petrologi, geotermiska system, magmatiska och hydrotermala malmförekomster, vulkaniska processer och vulkanrisker, numerisk och/eller analogmodellering av magmatiska system.

Kvalifikationskrav
Vi letar efter en högt motiverad person som har disputerat inom geovetenskap eller ett annat relaterat ämne. Kandidaten ska ha en bakgrund inom en eller flera av de ovan nämnda metoderna. Kandidaten ska ha excellenta forsknings-, kommunikations- och publikationsfärdigheter. Det vill säga hen har publicerat internationella, expertgranskade forskningsartiklar av hög kvalitet, har ett internationellt forskningsnätverk och erfarenhet av att framgångsrikt genomföra forskningsprojekt från planering till resultat. Hen ska vara villig och kapabel att arbeta självständigt, integrera sig i vårt internationella team och samarbeta över ämnesgränser. Erfarenhet inom handledning av studenter på grund- och avancerad nivå är ett måste. Personen vi söker är en entusiastisk, dedikerad, medveten och öppen individ, tillgänglig och kapabel att skapa produktiva arbetsrelationer, har excellent forskningsetik samt anpassar sig till kraven inom en akademisk karriär. Personen har excellenta sociala, organisatoriska förmågor samt är mycket bra på tidsmanagement. Dessutom är hen väldigt entusiastisk vad gäller forskning generellt och forskargruppens aktiviteter i synnerhet. Undervisning som motsvarar upp till 20% av arbetstiden kan ingå i tjänsten.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet som postdoktor och meriter inom att framgångsrikt få forskningsanslag är önskvärda. Erfarenhet av undervisning på grundnivå är önskvärd. Intresse av att kommunicera forskningsresultat till allmänheten är en fördel.

Ansökan
Ansökan ska innehålla en meritförteckning (CV), certifierade kopior av examensbevis, ett 4-sidigt personligt brev där den ansökande beskriver sig själv, relevanta erfarenheter, forskningsintressen och ens motivering för att söka tjänsten. Brevet ska även innehålla en förklaring hur kandidaten ska bidra till den pågående forskningen i Steffi Burchardts forskargrupp (se https://www.steffiburchardt.com/home/) och hur hen tänker utveckla sin forskning under anställningsperioden. Ansökan ska även innehålla en lista med den sökandes publikationer och forskningsanslag, samt kontaktinformation för minst två referenser. Vi ser gärna att ansökan är skriven på engelska, men det är inget krav.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 24 månader. Omfattningen är 100%. Tillträde 2021-12-01, eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Steffi Burchardt, tel: +46(0)18 471 2568, e-post: mailto:[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 15 november 2021 UFV-PA 2021/3645.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Forskare - markfysik och jordbrukets vattenhushållning och vattenkvalitet

Ansök    Jul 7    Sveriges Lantbruksuniversitet    Geolog
Institutionen för Mark & Miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi bedriver forskning, miljöanalys och utbildning om hållbar markanvändning i jordbrukslandskapet och skogen såväl som i urbana miljöer. Verksamheten sker i enlighet med nationella och internationella strategier kring livsmedelssäkerhet, nationella miljö- och klimatmål, samt de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Institutionens verksamhet ä... Visa mer
Institutionen för Mark & Miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi bedriver forskning, miljöanalys och utbildning om hållbar markanvändning i jordbrukslandskapet och skogen såväl som i urbana miljöer. Verksamheten sker i enlighet med nationella och internationella strategier kring livsmedelssäkerhet, nationella miljö- och klimatmål, samt de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Institutionens verksamhet är huvudsakligen lokaliserad till Mark-Vatten-Miljöcentrum på SLU Ultuna campus i Uppsala med en forskargrupp placerad i Skara.

Detta är en strategisk tjänst för att stärka forskning inom markfysik, agro-hydrologi och jordbrukets vattenhantering, både med avseende på markens naturliga markfysikaliska egenskaper, liksom dränering och avledning både i odlade och urbana landskap. Vi välkomnar en ny kollega till teamet då vi expanderar, i respons på växande efterfrågan på kunskap om mark- och vattenhushållning för att möta samhälls- och klimatförändringar.

Arbetsuppgifter:
Detta är en forskartjänst kombinerad med uppgifter att bidra till undervisning och handledning på kandidat-, master/magister- och doktorandnivå.

Arbetsuppgifterna inkluderar:


• Utveckla forskning av hög nationell och internationell standard relaterad till markfysik, jordbrukets vattenhushållning och agro-hydrologi
• Leda och bidra till ansökningar för forskningsfinansiering och innovation inom ämnet
• Stödja uppbyggnaden av en nationell databas för markfysikalisk data
• Bidra till kvalitetssäkring och den strategiska inriktningen för Markfysiklaboratoriet https://www.slu.se/en/departments/soil-environment/laboratories/the-soil-physics-laboratory2/
• Bidra till att markfysikaliska och vattenhanteringsaspekter ingår i protokoll och mätningar för långliggande fältförsöksaktiviteter
• Bidra till undervisning och handledning på kandidat och magister/mastersnivå, samt koordinering och utveckling av relevant undervisning inom ämnet
• Kommunicera med partners (lantbrukare, företag, rådgivare, policy och samhälle generellt) om forskningsaktiviteter och resultat relaterade till markfysik och jordbrukets vattenhantering

Kvalifikationer:
Nödvändiga kvalifikationer:


• Doktorsexamen i markvetenskap eller relaterat ämne (t.ex. miljöteknik, geovetenskapsgeografi, naturresurshantering) med stark betoning på markfysik, agro-hydrologi och jordbrukets vattenhantering
• Minst 3 års visad forskningserfarenhet inom ämnesområdet efter presenterad doktorsavhandling
• Undervisningserfarenhet inom högre utbildning

Meriterande:


• Förståelse för jordbrukets mark- och vattenhantering, och jordbrukssystem i boreal och tempererade klimatzoner
• Erfarenhet som handledare/bihandledare för forskarstuderande eller personal i en forskningsmiljö
• Erfarenhet med bidragande och/eller ledande roll i utveckling av forskningsansökningar för att säkra forskningsfinansiering
• Exempel på kommunikation av forskningsaktiviteter och resultat till andra akademiker, praktik, policy eller samhället i stort
• Erfarenhet inom en eller flera aspekter av data/informationshantering och kvalitetssäkring, modellering, (geo-) statistik, GIS-applikationer relaterade till markfysik och jordbruksvattenhantering

Personliga färdigheter och kompetenser som meriterar:


• Visad förmåga att kunna arbeta i team
• Lösningsorienterad
• Mentorskap, handledar- och ledarskapskapacitet

Flytande muntliga och skriftliga färdigheter i engelska krävs. Om du är icke-svensktalande, förväntar vi oss att du anstränger dig för att lära dig svenska strax efter att du har börjat.

Körkort erfordras.

Placering:
Uppsala

Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 24 månader med ev. möjlighet till förlängning berodne på finsasiering

Omfattning:
100%

Tillträde:
2021-11-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2021-08-29.

Ansökan ska innehålla


• Komplett CV med fullständig publikationslista och beskrivning av relevant information relaterad till krav och meriter som anges ovan
• 3 personliga referenser
• Ansökningsbrev som uttrycker kandidatens relevans och potentiella bidrag för denna tjänst

Ansökningar utvärderas mot krav och meriter i denna annons. Ett urval av kandidater kommer att bjudas in till intervjuer av anställningskommitte tidigt september 2021.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och nyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala.

www.slu.se

SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning. Visa mindre

Forskare i fjärranalys av snö

Ansök    Maj 27    Uppsala Universitet    Geolog
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.
Institutionen för http://www.

geo.uu.se vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. 

Forskningsprogrammet Luft-, vatten- och landskapslära (http://www.geo.uu.se/forskning/luval/), bedriver forskning och undervisning inom ämnena hydrologi, meteorologi, miljöanalys och naturgeografi. För mer information och relevanta publikationer hänvisas även till forskningsgruppen Is, klimat och miljö https://www.geo.uu.se/forskning/luval/amnen/naturgeografi/pagaende-forskning/.

Vi har en position öppen som forskare inom fjärranalys av snö under perioden 2021-09-01 tom 2022-08-31. 

Projektbeskrivning: Tjänsten är en del av det Vinnova-finansierade forskningsprojektet " SnowSat-en AI-strategi för effektiv vattenkraftproduktion". Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Mälardalens universitet och Umeälvens vattenregleringsföretag.

Arbetsuppgifter: Det främsta målet med denna tjänst är att utveckla fjärranalysalgoritmer för bättre kvantifiering snövattenlagring i bergsterräng. De viktigaste forskningsuppgifterna inkluderar användning av satellitburna mikrovågsobservationer (både aktiva och passiva) i kombination med fotogrammetri från flygburna UAV-mätningar och markobservationer för att bestämma snövattenlagringen med förbättrad noggrannhet och rumslig upplösning. Det finns möjligheter till fältarbete som en del av arbetsuppgifterna.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i geoinformatik, naturgeografi eller relaterade discipliner med fjärranalysfokus. Den sökande måste ha kunskaper i muntlig och skriftlig engelska och visa meritlista över publikationer inom relevanta områden. Den framgångsrika kandidaten ska kunna arbeta både självständigt och i samarbete och bidra till utvecklingen av projektet.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Kunskaper om aktiv och passiv fjärranalys av mikrovågsstrålning är önskvärt. Erfarenheter av fjärranalys av kryosfär, UAV-mätningar, fotogrammetri, snöhydrologi och maskininlärning betraktas som meriter.

Ansökan: Ansökan måste innehålla ett CV (inklusive en lista över dina fullständiga publikationer), kopior av examensbevis och ett personligt brev som beskriver din relevanta erfarenhet, forskningsintressen och motivation att ansöka om anställningen (högst 2 sidor). Ansökan måste också innehålla kontaktinformation eller ett brev från minst två referenser.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning. 

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Jie Zhang, mailto:[email protected] eller Veijo Pohjola, mailto:[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 2 augusti 2021, UFV-PA 2021/2166.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Researcher in soil physics and agricultural water management

Ansök    Jul 7    Sveriges Lantbruksuniversitet    Geolog
The Department of Soil & Environment is a leading center for soil science, nationally and internationally. We conduct research, environmental monitoring & assessment and higher education for sustainable soil management in agricultural, forest and urban environments. Outcomes are aligned to and contribute towards national and international strategies on food security, national environmental objectives and climate reporting as well as the 2030 Agenda for Sus... Visa mer
The Department of Soil & Environment is a leading center for soil science, nationally and internationally. We conduct research, environmental monitoring & assessment and higher education for sustainable soil management in agricultural, forest and urban environments. Outcomes are aligned to and contribute towards national and international strategies on food security, national environmental objectives and climate reporting as well as the 2030 Agenda for Sustainable Development. The majority of the department’s activities are located in the Soil-Water-Environment center at the SLU Ultuna campus in Uppsala with one research group situated in Skara.

This is a strategic researcher position to strengthen research capacity in soil physics, agro-hydrology and agricultural water management incl. addressing soil water functions, and natural and artificial drainage in cultivated and urban soils and landscapes. We welcome a new colleague to join the team as we expand, in response to growing demand for knowledge on soil and water management to meet societal environmental needs, and address climatic change.

Duties:
This is a research position with duties to contribute to teaching and supervision at BSc, MSc and PhD level.

 The duties will include


• Develop high-quality national and international research related to soil physics, agricultural water management and agro-hydrology
• Lead and contribute to grant applications for research and innovation
• Support the build-up of a national soil physics data base
• Contribute to quality assurance and the strategic direction of the Soil Physics Laboratory https://www.slu.se/en/departments/soil-environment/laboratories/the-soil-physics-laboratory2/
• Support inclusion of soil physical and agricultural water management aspects into long-term field experiment activities and protocols
• Contribute to teaching and supervision in BSc and MSc courses, develop new modules in soil physics teaching
• Communicate with partners in research (practitioners, farmers extension and policy) on research activities related to soil physics and agricultural water management

Qualifications:
Required qualifications:


• PhD in soil science or related subject (e.g., environmental engineering, geosciences geography, natural resource management) with strong emphasis on soil physics, agro-hydrology and agricultural water management
• Minimum 3 years research experience in subject area after PhD dissertation
• Teaching experience in Higher Education

Advantage/merits:


• Understanding of agricultural soils and water management, and agricultural systems in the boreal–temperate climate zones
• Interest and experience from Higher Education teaching and learning in soil physics, agricultural water management and (agro)hydrology
• Experience as supervisor/co-supervisor of staff or post-graduate students in a research environment
• Evidence of contribution and/or lead role in research proposal development and securing research funding
• Example(s) on sharing and communication of science-into-use for other academics, practitioners, policy or society at large
• Experience in big data/knowledge management and quality assurance, (geo-) statistics, GIS-applications related to soil physics and agricultural water management

Personal skills and competencies


• Demonstrated capacity to work in a team
• Solution-oriented
• Mentoring, supervisory and leadership capacity

Fluent oral and written skills in English is required. If you are a non-Swedish speaker, we expect you to make an effort in learning Swedish soon after you start your position.

Drivers licence is required.

Place of work:
Uppsala, Sweden

Swedish employment conditions encourages work-family balance with parental leave, paid annual holiday and subsidised child care.

Form of employment:
Temporary employment, 24 months, with the possibility of extension.

Extent:
100%

Starting date:
01 November 2021 or according to agreement.

Application:
We welcome your application no later than 29 August 2021, use the button below.

 Application should include:


• Complete CV with full publication records, and description of any relevant information related to requirements and merits listed above
• Three personal references
• Letter of application expressing candidate relevance and potential contributions

 Process of recruitment

Applications will be evaluated against listed required and merit requirements. A selection of candidates will be invited for interviews by Recruitment Committe early September 2021

Academic union representatives:
https://internt.slu.se/en/my-employment/employee-associations/kontaktpersoner-vid-rekrytering/The Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) develops the understanding and sustainable use and management of biological natural resources. The university ranks well internationally within its subject areas. SLU is a research-intensive university that also offers unique degree programmes in for example rural development and natural resource management, environmental economics, animal science and landscape architecture.

SLU has just over 3,000 employees, 5,000 students and a turnover of SEK 3 billion. The university has invested heavily in a modern, attractive environment on its campuses in Alnarp, Umeå and Uppsala.

www.slu.se

SLU is an equal opportunity employer. Visa mindre

SGU söker en hydrogeolog med inriktning grundvattenkvalitet

Är du en grundvattenkemist? Då kanske det är dig vi söker! SGU utför miljöövervakning, utvecklar bedömningsgrunder och vägleder arbetet med grundvatten inom svensk vattenförvaltning och söker nu en medarbetare till enheten Hållbar vattenförsörjning. Enheten Hållbar vattenförsörjning ingår i avdelningen Mark och grundvatten och består av 14 engagerade medarbetare med bred kompetens inom hydrogeologi. Enheten arbetar brett med grundvattenrelaterade frågor på... Visa mer
Är du en grundvattenkemist? Då kanske det är dig vi söker! SGU utför miljöövervakning, utvecklar bedömningsgrunder och vägleder arbetet med grundvatten inom svensk vattenförvaltning och söker nu en medarbetare till enheten Hållbar vattenförsörjning.
Enheten Hållbar vattenförsörjning ingår i avdelningen Mark och grundvatten och består av 14 engagerade medarbetare med bred kompetens inom hydrogeologi. Enheten arbetar brett med grundvattenrelaterade frågor på både strategisk och operativ nivå, till exempel med remisshantering, grundvattenkartläggning och vattenförvaltning. Arbetet sker ofta i samverkan med andra myndigheter och organisationer.
Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med uppgifter kopplade till vattenförvaltning. Det handlar främst om att bidra i arbetet med att revidera och utveckla bedömningsgrunder för grundvattenkvalitet där arbetet med nationella riktvärden för grundvatten är en viktig del. Även andra löpande arbetsuppgifter inom vattenförvaltningen och pågående miljöövervakningsprojekt kan vara aktuella samt deltagande i att vidareutveckla arbetet med att utvärdera och tillgängliggöra information om grundvattenkvalitet. Vi ser gärna att du har kunskaper om organiska miljögifter. Fältarbete kan förekomma.
Kompetens
Vi söker dig som har:
en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning på högskolenivå med inriktning mot hydrologi, hydrogeologi eller motsvarande relevant utbildning som arbetsgivaren bedömer är likvärdig,
goda kunskaper i grundvattenkemi,
mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift,
B-körkort.

Det är meriterande med:
erfarenhet av arbete med svensk vattenförvaltning,
erfarenhet av miljöövervakning,
erfarenhet av utvärdering av grundvattenkemiska data,
kunskap om organiska miljögifter i vattenmiljön.

Personliga kvalifikationer
Du har ett noggrant och strukturerat arbetssätt. Som person har du lätt för att samarbeta och kommunicera med andra. Andra egenskaper som är viktiga för att lyckas i rollen är ansvarstagande, målmedvetenhet och förmåga att arbeta självständigt. Vi kommer att lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna för denna tjänst.
Om anställningen
Anställningsform: Allmän visstidsanställning på heltid till och med 2021-12-31, med start så snart som möjligt.
Anställningsort: Uppsala, Lund eller Göteborg, Ange i din ansökan vilken stationeringsort du är intresserad av.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Mats Wallin, telefon 018-17 93 31.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast 2021-06-29. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår webbplats. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-1319/2021 Visa mindre

SGU söker extrageolog för markgeokemisk kartering

SGU söker en extrageolog som kan hjälpa oss med markgeokemisk provtagning. Enheten Ekonomisk geologi samlar in, analyserar och utvärderar information om berggrunden, mineralförekomster och dokumenterar jordarternas naturliga halter av huvud- och spårelement. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen samt länsstyrelser, kommuner, bygg- och infrastrukturbranschen. Arbetsuppgifter Dina arbetsuppgifter kommer att vara inriktade på insaml... Visa mer
SGU söker en extrageolog som kan hjälpa oss med markgeokemisk provtagning.
Enheten Ekonomisk geologi samlar in, analyserar och utvärderar information om berggrunden, mineralförekomster och dokumenterar jordarternas naturliga halter av huvud- och spårelement. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen samt länsstyrelser, kommuner, bygg- och infrastrukturbranschen.
Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter kommer att vara inriktade på insamling av jordprover i fält. I arbetet ingår bland annat provtagning med spade på ca 1 meters djup och databasläggning av insamlad information. Inledningsvis kommer du att få en introduktion av våra erfarna geologer om SGUs provtagningsmetodik för att sedan utföra fältarbetet självständigt. Fältarbetet bedrivs i Mellansverige
Vi söker dig som har:
Examen i eller är i slutet av din akademiska utbildning i geokemi eller kvartärgeologi.
B-körkort.
Goda kunskaper i svenska och engelska.
Förmåga att gå i obanad terräng.

Meriterande erfarenheter och kompetens:
Erfarenhet av fältarbete och geokemisk provtagning.
Kunskaper i exempelvis ArcGIS eller motsvarande.
Hantera enklare mätinstrument.

Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst. Som person är du ansvarsfull, strukturerad och noggrann. Du är drivande och har ordningssinne samt är intresserad av att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta både självständigt och i grupp samt har lätt för att samarbeta och kommunicera med andra. Du trivs i skogen.
Om anställningen
Anställningsform: Säsongsanställning på 4 till 10 veckor på heltid under perioden juni - augusti 2021.
Anställningsort: Uppsala
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Ildikó Antal Lundin, telefon 018-17 91 33
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast 2021-03-30. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är en myndighet för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-554/2021 Visa mindre

SGU söker en hydrogeolog med GIS-inriktning

Är du hydrolog eller hydrogeolog med mycket goda GIS-kunskaper som vill bidra till skydd av grundvatten? Då kanske det är dig vi söker! SGU vägleder och utvecklar grundvattendelarna inom svensk vattenförvaltning och söker nu en medarbetare till enheten Hållbar vattenförsörjning. Enheten Hållbar vattenförsörjning ingår i avdelningen Mark och grundvatten och består av 14 engagerade medarbetare med bred kompetens inom hydrogeologi. Enheten arbetar brett med g... Visa mer
Är du hydrolog eller hydrogeolog med mycket goda GIS-kunskaper som vill bidra till skydd av grundvatten? Då kanske det är dig vi söker! SGU vägleder och utvecklar grundvattendelarna inom svensk vattenförvaltning och söker nu en medarbetare till enheten Hållbar vattenförsörjning.
Enheten Hållbar vattenförsörjning ingår i avdelningen Mark och grundvatten och består av 14 engagerade medarbetare med bred kompetens inom hydrogeologi. Enheten arbetar brett med grundvattenrelaterade frågor på både strategisk och operativ nivå, till exempel med remisshantering, grundvattenkartläggning och vattenförvaltning. Arbetet sker ofta i samverkan med andra myndigheter och organisationer.
Arbetsuppgifter
Du kommer huvudsakligen att arbeta med uppgifter inom vattenförvaltningen. Det handlar främst om uppgifter kopplade till grundvattenförekomster och hydrogeologisk information som karakteriserar dessa. Här ingår t.ex. att avgränsa och redigera grundvattenförekomster i GIS och bidra i vidareutvecklingen av en förvaltningsdatabas för informationen. Förbereda grundvattenförekomster för anslutning till Hydrografi i nätverk (ett rikstäckande hydrografinätverk i skala 1:10 000). Löpande leveranser av GIS-skikt med grundvattenförekomster och hydrogeologisk information till vattenmyndigheterna. Förberedande arbete inför vattenförvaltningens EU-rapportering i mars 2022.
Även andra löpande arbetsuppgifter inom vattenförvaltningen kan vara aktuella samt deltagande i att vidareutveckla arbetet med att utvärdera och tillgängliggöra information om grundvattenkvalitet.
Kompetens
Vi söker dig som har:
en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning på högskolenivå med inriktning mot hydrologi, hydrogeologi eller motsvarande relevant utbildning som arbetsgivaren bedömer är likvärdig,
mycket goda kunskaper i GIS,
erfarenhet av hydrologiska eller hydrogeologiska tillämpningar med GIS,
mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:
erfarenhet av arbete med svensk vattenförvaltning,
erfarenhet av databasrelaterat arbete,
erfarenhet av utvärdering av grundvattenkemiska data.

Personliga kvalifikationer
Du har ett noggrant och strukturerat arbetssätt. Som person har du lätt för att samarbeta och kommunicera med andra. Andra egenskaper som värdesätts är ansvarstagande, målmedvetenhet och förmåga att arbeta självständigt. Vi kommer att lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna för denna tjänst.
Om anställningen
Anställningsform: Allmän visstidsanställning på heltid under 2021, med start så snart som möjligt.
Anställningsort: Uppsala, Lund eller Göteborg, Ange i din ansökan vilken stationeringsort du är intresserad av.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Mats Wallin, telefon 018-17 93 31.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2021-03-28. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-635/2021 Visa mindre

SGU söker extrageolog för berggrundsgeologisk kartering

SGU söker en extrageolog som kan hjälpa oss att kartera berggrunden med fokus på mineralresurser. Enheten Ekonomisk geologi samlar in, analyserar och utvärderar information om berggrunden, mineralförekomster och dess användningsområden. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen samt länsstyrelser, kommuner, bygg- och infrastrukturbranschen. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen. Arbetsuppgifter Dina arbets... Visa mer
SGU söker en extrageolog som kan hjälpa oss att kartera berggrunden med fokus på mineralresurser.
Enheten Ekonomisk geologi samlar in, analyserar och utvärderar information om berggrunden, mineralförekomster och dess användningsområden. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen samt länsstyrelser, kommuner, bygg- och infrastrukturbranschen. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen.
Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter kommer att vara inriktade på fältundersökning av berggrunden i utvalda delar av Bergslagen. I arbetet ingår bland annat fältkartering, provtagning och databasläggning av insamlad information. Du kommer att arbeta tillsammans med andra geovetare, t.ex. berggrundsgeologer och geofysiker. Inledningsvis kommer du att få en introduktion av våra erfarna geologer om SGUs karteringsmetodik för att sedan utföra fältarbetet självständigt.
Vi söker dig som har:
Examen i eller är i slutet av din akademiska utbildning i berggrundsgeologi.
B-körkort.
Goda kunskaper i svenska och har lätt att uttrycka dig i tal och skrift.
Förmåga att gå i obanad terräng.

Meriterande erfarenheter och kompetens:
Erfarenhet av ArcGis.
Erfarenhet av prospekteringsverksamhet.
Intresse för ämnesöverskridande frågor.

Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst. Som person är du ansvarsfull, strukturerad och noggrann. Du är drivande och har ordningssinne samt är intresserad av att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta både självständigt och i grupp samt har lätt för att samarbeta och kommunicera med andra. Du trivs i skogen.
Om anställningen
Anställningsform: Säsongsanställning på 4 till 8 veckor på heltid under perioden juni - augusti 2021.
Anställningsort: Uppsala.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Ildikó Antal Lundin, telefon 018-17 91 33
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast 2021-03-30. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är en myndighet för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-555/2021 Visa mindre

Doktorand i policyanalys och samarbete med intressenter

Ansök    Mar 1    Uppsala Universitet    Geolog
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper bedriver en bred forskning och utbildning inom spännande områden som omfattar bland annat globala klimat- och naturresursfrågor, samt frågor om jordens inre och naturkatastrofer.

Vi befinner oss i en spännande, expansiv, internationell miljö. Idag här vi c:a 250 anställda från mer än 30 länder. För mer information se http://www.geo.uu.se.

Forskning inom forskningsprogrammet Naturresurser och Hållbar utveckling (NRHU) fokuserar på de olika dimensionerna av hållbar utveckling. Vi betraktar miljön och dess naturresurser och ekosystemtjänster som en övergripande grund för samhälle och ekonomi samt strävar efter att ge kunskap om hur man använder naturresurser på ett hållbart sätt. Vårt arbete involverar både naturliga och sociala system samt deras interaktioner, och involverar ofta tvärvetenskapliga tillvägagångssätt.

Doktorandtjänsten är placerad i Uppsala inom forskningsprogrammet Naturresurser och Hållbar utveckling (NRHU).

Arbetsuppgifter: Doktorandtjänsten är en del av två EU Horizon 2020-projekt: PONDERFUL (POND Ecosystems for Resilient FUture Landscapes in a changing climate) och NEXOGENESIS (Facilitating the next generation of effective and intelligent water-related policies utilising artificial intelligence and reinforcement learning to assess the water-energy-food-ecosystem WEFE nexus).

PONDERFUL syftar till att öka förståelsen för hur dammar som naturbaserade lösningar (Nature-based solutions, NBS) kan hjälpa samhället att reducera och anpassa sig till klimatförändringar, skydda biologisk mångfald och leverera ekosystemtjänster. Det slutgiltiga målet är att stödja bredare implementering av dammar som NBS, för bevarande av biologisk mångfald, reducering av och anpassning till klimatförändringar och andra ekosystemtjänster.

NEXOGENESIS använder en uppsättning europeiska och globala fallstudier för att undersöka hur vatten, energi, livsmedel och ekosystem (Water-Energy-Food-Ecosystems, WEFE) är sammankopplade, hur nyligen införda policyer kommer att påverka WEFE-sambandet som helhet och hur man integrerar vattenrelaterad politik i ett WEFE-nexus. Detta görs genom fördjupad policyanalys, modelleringsarbete och nära samarbete med intressenter.

Doktorandens arbete kommer att fokusera på att analysera politiska sammanhang på flera styrnivåer (från EU till lokala områden i olika länder) för att identifiera möjliga framgångsfaktorer och barriärer för att implementera damm-NBS (PONDERFUL) och vattenrelaterad politik i en WEFE-nexus (NEXOGENES). Arbetet kommer att utföras i nära samarbete med forskningspartners i olika länder och med relevanta intressenter. Dessutom förväntas doktoranden hjälpa till att samordna aktiviteter i fallstudier och samarbeten med intressenter, delta i projektmöten och bidra till kommunikationsaktiviteter.

Kvalifikationskrav: Universitetsexamen i statsvetenskap, hållbar utveckling, miljövetenskap eller liknande. Erfarenhet av policy- och/eller diskursanalys, kartläggning av intressenter och tvärvetenskapligt forskningsarbete. Färdigheter i och erfarenheter av arbete med involvering av intressenter (t.ex. intervjuer, undersökningar, workshops) är en fördel. Goda kunskaper i engelska är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Goda språkkunskaper i andra europeiska språk är en fördel.

Ansökan ska innehålla ett brev som kortfattat beskriver din motivation att söka den här doktorandtjänsten, hur du ser din roll i att bidra till de två projekten samt relevanta färdigheter/kvalifikationer och forskningsintressen. Ansökan ska också innehålla ett CV, kopior av relevanta tentor, betyg, examensarbete och andra dokument, såsom rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till två referenspersoner. Vi vill också veta tidigast möjliga startdatum.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malgorzata Blicharska, Telefon: +46 76 822 66 16; e-post: mailto:[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 7 april 2021, UFV-PA 2021/841.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

SGU söker en jordartsgeolog till kartering

Vill du vara med och bidra till att öka tillgången till geologisk information för en hållbar samhällsplanering? Då kan den här tjänsten vara något för dig! På enheten Samhällsplanering jord tar vi fram kunskap och underlag som bidrar till att lösa många av de stora samhällsutmaningarna: till exempel att minska effekten av klimatförändringar, underlag för hållbar planering av byggande av bostäder och infrastruktur och tillgång till grundvatten av god kvalit... Visa mer
Vill du vara med och bidra till att öka tillgången till geologisk information för en hållbar samhällsplanering? Då kan den här tjänsten vara något för dig!
På enheten Samhällsplanering jord tar vi fram kunskap och underlag som bidrar till att lösa många av de stora samhällsutmaningarna: till exempel att minska effekten av klimatförändringar, underlag för hållbar planering av byggande av bostäder och infrastruktur och tillgång till grundvatten av god kvalitet. Vi söker nu förstärkning till enheten Samhällsplanering jord för vårt arbete med kartläggning.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär framför allt att bidra till SGUs jordartskartering. Detta innebär varierande och omväxlande arbetsuppgifter. Du kommer att arbeta med tolkning och analys av geologin med hjälp av fjärranalys och därefter göra fältundersökningar. Du kommer också medverka i att sammanställa resultaten till färdiga jordartsdatabaser och bidra till att kommunicera resultaten. Eftersom efterfrågan på jordartskartor är så stor pågår utvecklingsarbete för att öka användning av fjärranalys och modellering. Du kommer därför också bidra till att utveckla vårt arbetssätt.
Kompetens
Vi söker dig som har:
En universitets/högskoleexamen i geovetenskap med inriktning mot kvartärgeologi, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer är likvärdig,
mycket goda kunskaper i GIS,
goda kunskaper i svensk kvartärgeologi,
erfarenhet av fältarbete,
B-körkort,
goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med :
Mastersexamen eller högre utbildning inom geovetenskap med inriktning mot kvartärgeologi, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer är likvärdig,
erfarenhet av metodutveckling och innovationer,
erfarenhet av, eller intresse för, modellering
erfarenhet av kartering och analys av jordartsgeologisk information med hjälp av fjärranalys.

Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för den här tjänsten. Som person är du öppen, nyfiken och vill bidra till att utveckla SGUs jordartskartering. Eftersom en del av arbetet kommer ske på distans är det viktigt att du trivs med det och tar egna initiativ till kontakter med chef och kollegor. Du ska har en god samarbetsförmåga och trivs både med fältarbete och kartering från kontoret.
Om anställningen
Tjänsten är en Allmän visstidsanställning på cirka 8 månader på heltid med placering i Uppsala. Tillträde under maj eller enligt överenskommelse.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Anna Hedenström telefon 018 -17 92 30.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 2021-03-22. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-492/2021 Visa mindre

SGU söker två Geoinformatiker till enheten Marin miljö

Är du intresserad av marin geodata och vill arbeta med utveckling av en nationell analysmiljö? Vi söker två geoinformatiker med inriktning marin geoinformatik, varav en mer mot biogeografisk information Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 20 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och mil... Visa mer
Är du intresserad av marin geodata och vill arbeta med utveckling av en nationell analysmiljö?
Vi söker två geoinformatiker med inriktning marin geoinformatik, varav en mer mot biogeografisk information Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 20 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning, ofta i samarbete med andra svenska myndigheter och med inriktning mot Östersjöns miljö.
Arbetsuppgifter
Som medarbetare på enheten Samhällsplanering, Marin miljö kommer du att vara med i utvecklingen av en nationell analysmiljö som kommer att underlätta flera myndigheters förvaltning av havet, från att analysera förutsättningar och villkor till strategier för en hållbar utveckling och tillväxt inom svenska kust- och havsområden, såväl i ett nationellt som internationellt sammanhang. Arbetsuppgifterna består av processering av stora datamängder, programmering och modellering med syfte att ta fram marin grunddata / miljövariabler till analysmiljön samt kodning och statistiska analyser av data i R. Exempel på grunddata / variabler är: sediment, substrat, habitat, batymetri, backscatter, siktdjup, salthalt, temperatur, fysisk påverkan och klimatscenarier. Du kommer även att spela en viktig roll i utvecklingen och tillämpningen av maskininlärning inom flera områden på enheten. Arbetet innebär deltagande i projekt på både nationell och internationell nivå samt att företräda SGU i olika sammanhang genom att hålla föredrag och samverka med olika aktörer i samhället.
Kompetens
Vi söker dig som har:
universitetsexamen inom geoinformatik/bioinformatik eller motsvarande, gärna med inriktning samhällsplanering,
djupa kunskaper och arbetslivserfarenhet av modellering och programmering i R,
erfarenhet av insamling, lagring, analys och visualisering av marin geo/biodata och inriktad på metodutveckling,
goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:
erfarenhet av och metadata hantering,
erfarenhet inom havsplanering och marin geodata,
kunskaper i informationssäkerhet.

Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst. Som person är du ansvarsfull, noggrann, strukturerad och har lätt för att lära dig nya saker. Du är positiv, nytänkande samt är analytisk och kvalitetsmedveten. Trivs med att arbeta både självständigt och i team och du har en god förmåga att samarbeta och kommunicera med såväl kollegor inom SGU som med externa samarbetspartners.
Om anställningen
Anställningsform: Allmän visstidsanställning på heltid om ca 9 månader, med start så snart som möjligt.
Anställningsort: Uppsala alt. Göteborg. Ange i din ansökan vilken ort du är intresserad av.
Tjänsten är säkerhetsklassad och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att utföras på slutkandidat. För detta krävs svenskt medborgarskap.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 15 mars 2021. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om SGU
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se
Diarienummer: 411-429/2021 Visa mindre

SGU söker en maringeobiolog

Är du intresserad av marin miljö och vill arbeta med utveckling av metodik för bottenhabitatkartering? Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 16 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning, ofta i samarbete med andra och med inriktning mot Östersjöns miljö. Arbetsuppgifter S... Visa mer
Är du intresserad av marin miljö och vill arbeta med utveckling av metodik för bottenhabitatkartering?
Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 16 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning, ofta i samarbete med andra och med inriktning mot Östersjöns miljö.
Arbetsuppgifter
Som medarbetare på enheten Samhällsplanering, Marin miljö kommer du att vara med i utvecklingen av metodik för bottenhabitatkartering med fokus på högkvalitativa undervattens observationer i djupa/exponerade miljöer, både hårdvara/utförande och bildtolkning och analys, samt kodning och statistiska analyser av data i R. Arbetet innefattar praktiskt arbete med tolkning av geologiska och biologiska observationer, datahantering, samt att utveckla och samverka hur nationella standard på området (”visuella metoder”) kan utvecklas och framtidsäkras, samt se över de stöd som finns på mjukvarusidan idag för att utföra tolkningen och rapportera till nationella databaser. Arbetet innebär även fältarbetare med att samla in undervattensdata över habitat och bentiska arter på olika typer av bottnar runt om i Sveriges kust- och havsområden.
Kompetens
Vi söker dig som har:
· universitetsexamen inom marin geovetenskap eller motsvarande, gärna med inriktning biogeovetenskap,
· goda kunskap i habitatkartering, sediment och infauna analyser, identifiering av bentisk flora och fauna och biotoprepresentation,
· erfarenhet av ”visuella metoder”, tolkning av undervattensvideor och foto och goda kunskaper i bildanalys,
· goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
Det är meriterande med:
· sjövana och erfarenhet av habitatkartering,
· erfarenhet av statistiska analyser av data i R,
· kunskaper i informationssäkerhet.
Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst. Som person är du innovativ, ansvarsfull, målmedveten och har lätt för att lära dig nya saker. Du är positiv, engagerad och nytänkande och tycker om att arbeta både självständigt och i grupp. En förutsättning för tjänsten är att du har en god förmåga att samarbeta och kommunicera med såväl dina kollegor inom SGU som med externa samarbetspartners.
Om anställningen
Anställningen är en tillsvidaretjänst på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas, med placering i Uppsala och med start 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.
Tjänsten är säkerhetsklassad och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att utföras på slutkandidat. För detta krävs svenskt medborgarskap.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 15 november 2020. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Dnr.411-2247/2020
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

SGU söker Maringeolog

Är du maringeolog och vill arbeta med utveckling av digital information? Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 16 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning, ofta i samarbete med andra och med inriktning mot Östersjöns miljö. Arbetsuppgifter Som medarbetare på enheten Samh... Visa mer
Är du maringeolog och vill arbeta med utveckling av digital information?
Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 16 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning, ofta i samarbete med andra och med inriktning mot Östersjöns miljö.
Arbetsuppgifter
Som medarbetare på enheten Samhällsplanering, Marin miljö kommer du att vara med i utvecklingen av en myndighetsövergripande data- och analysmiljö som kommer att underlätta flera myndigheters hantering av havsmiljön, från kunskapsinsamling till kartläggning av ekosystemtjänster för en hållbar blå tillväxt. Arbetet innebär processering av stora datamängder, programmering och modellering med syfte att ta fram marin grunddata inklusive miljövariabler. Exempel på rumslig grunddata som tas fram är djupmodeller, backscatter/sidescan mosaiker, bearbetade högupplösta satellitdata, olika derivat (pixel och objektbaserade) av dessa, strömdata, siktdjupsdata och morfometri. Du kommer även att vara med i bearbetning av data för vidare förädling till nationella och regionala produkter inom bland annat havsplanering och marint områdesskydd. Arbetet innebär deltagande i projekt på både nationell och internationell nivå samt att företräda SGU i olika sammanhang genom att hålla föredrag och samverka med olika aktörer i samhället.
Kompetens
Vi söker dig som har:
· universitetsexamen inom marin geovetenskap, gärna med inriktning mot rumsliga analyser såsom batymetrisk modellering,
· djupgående kunskaper i bearbetning och processering av djup- och backscatterdata i Qimera, Caris och Fledermaus,
· goda kunskaper i modellering och programmering i R, Python samt ArcGIS och QGIS då en viktig då en viktig del av arbetet är att kunna hantera och analysera olika typer av rumslig data,
· goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
Det är meriterande med:
· erfarenhet av datakuber för skapande av högupplösta modeller samt kunskap att bedöma kvalitén av bakomliggande information,
· kunskaper i informationssäkerhet.
Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst. Som person är du innovativ, ansvarsfull, målmedveten och har lätt för att lära dig nya saker. Du är positiv, engagerad och nytänkande och tycker om att arbeta både självständigt och i grupp. En förutsättning för tjänsten är att du har en god förmåga att samarbeta och kommunicera med såväl dina kollegor inom SGU som med externa samarbetspartners.
Om anställningen
Anställningen är en tillsvidaretjänst på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas, med placering i Uppsala och med start 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.
Tjänsten är säkerhetsklassad och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att utföras på slutkandidat. För detta krävs svenskt medborgarskap.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 15 november 2020. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Dnr. 411-2246/2020
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

Upp till 18 Kursassistenter 17-30% CEMUS

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda.

Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling.

Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, CEMUS, har sedan starten 1992 bedrivit studentdriven utbildning inom det breda och tvärvetenskapliga miljö- och hållbarhetsområdet. Läs mer om vår utbildningsmodell och våra kurser på http://www.cemus.uu.se.

Arbetsuppgifter: Som kursassistent arbetar du med planering, administration, genomförande och efterrapportering av en universitetskurs. Arbetet utgår från kursplanen och genomförs tillsammans med en kollega och i nära samarbete med gästföreläsare, kursens arbetsgrupp (bestående av erfarna universitetslärare, forskare och professorer) samt kurssamordnare på Cemus. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att ha kontakt med gästföreläsare och studenter, planera kursens upplägg och litteratur, att förbereda och hålla seminarier/workshops samt kursadministration. I arbetet ingår att i en kreativ anda bygga vidare på erfarenheter från tidigare kursomgångar samt att föra vidare de egna erfarenheterna till kommande kursassistenter och amanuenser. Som kursassistent har du ett särskilt ansvar att stödja kollegor med mindre erfarenhet av arbete med studentledda kurser.

Anställningarna avser arbete med någon av kurserna på http://www.cemus.uu.se/education. Vänligen uppge i din ansökan vilka kurser du är intresserad av.

Kvalifikationskrav:

- Aktuell och dokumenterad erfarenhet av arbete med studentledd utbildning i tvärvetenskapliga miljöer.
- God datorvana och goda språkkunskaper i engelska i tal och skrift. För kurser på svenska är goda språkkunskaper i svenska i tal och skrift nödvändigt.
- Dokumenterad förmåga att självständigt kunna driva och slutföra arbetsuppgifter inom givna tidsramar, även under tillfälliga arbetstoppar.
- 120 högskolepoäng

Önskvärt/meriterande i övrigt: Pågående eller nyligen avslutade studier, gärna inom hållbar utveckling. Dokumenterad erfarenhet av en god förmåga att samarbeta med personer från olika bakgrund. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla en kort beskrivning av dig själv samt motivering till varför du söker tjänsten. Uppge även om du har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Ansökan ska dessutom innehålla CV.

Vi kommer att läsa ansökningarna löpande och intervjuarbetet kan komma att påbörjas innan ansökningstidens utgång.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-03-15 eller efter överenskommelse. 

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2021-03-14.

Anställningens omfattning: 17-30%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Studierektor Sara Andersson, epost: mailto:[email protected], tel 0727-18170, eller kurssamordnare Alexis Engström, epost: mailto:alexis.engst[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 10 februari 2020, UFV-PA 2020/172.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Upp till 18 Amanuenser 17-30% CEMUS

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda.

Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. 

Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, CEMUS, har sen starten 1992 bedrivit studentdriven utbildning inom det breda och tvärvetenskapliga miljö- och hållbarhetsområdet. Läs mer om vår utbildningsmodell och våra kurser på http://www.cemus.uu.se.

Arbetsuppgifter: Som amanuens arbetar du med planering, administration, genomförande och efterrapportering av en universitetskurs. Arbetet utgår från kursplanen och genomförs tillsammans med en kollega och i nära samarbete med gästföreläsare, kursens arbetsgrupp (bestående av erfarna universitetslärare, forskare och professorer) samt kurssamordnare på Cemus. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att ha kontakt med gästföreläsare och studenter samt att planera kursens upplägg, litteratur, att förbereda och hålla seminarier, workshops samt kursadministration. I arbetet ingår att i en kreativ anda bygga vidare på erfarenheter från tidigare kursomgångar samt föra vidare de egna erfarenheterna till kommande amanuenser och kursassistenter.

Anställningarna avser arbete vid någon eller några av följande kurser. * markerar kurs som ges på svenska. Övriga kurser ges på engelska.

Ange i ansökan vilken eller vilka av kurserna du är intresserad av att arbeta med.

Omfattning 30 %, period 2020-03-15 – 2021-03-14

- 2 anställningar: *Hållbar Utveckling A, 30hp

Omfattning 23 %, period 2020-03-15 – 2021-03-14

- 2 anställningar: Climate Change Leadership in Practice, 30hp
- 2 anställningar: Global Economy, 15hp

Omfattning 20%, period 2020-03-15 – 2021-03-14

- 2 anställningar: Sustainable Development: World Views and Visions, 5hp (del av Masterprogrammet i Hållbar Utveckling)

Omfattning 17%, period 2020-03-15 – 2021-03-14

- 2 anställningar: Sustainability and Development in Latin America, 7.5hp
- 2 anställningar: Critical Perspectives on Sustainable Development in Sweden, 7.5hp
- 2 anställningar: Global Challenges Sustainable Futures, 7.5hp
- 2 anställningar: *Klimatet, Energin och det Moderna Samhället, 7.5hp
- 2 anställningar: *Global miljöhistoria, 7.5hp

Kvalifikationskrav:

- Anställning som amanuens regleras i Högskoleförordningen 5 kap. Bara den som är antagen till och registrerad på utbildning på grundnivå eller avancerad nivå får anställas som amanuens (HF 5 kap § 10).
- God datorvana och goda språkkunskaper i engelska i tal och skrift. För kurser på svenska (märkta med *) är goda språkkunskaper i svenska i tal och skrift nödvändigt.
- Dokumenterad förmåga att självständigt kunna driva och slutföra arbetsuppgifter inom givna tidsramar, även under tillfälliga arbetstoppar.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Studier inom hållbar utveckling. Erfarenhet av tvärvetenskaplig utbildning. Erfarenhet av att planera och leda workshops och seminarier. Dokumenterad erfarenhet av god förmåga att samarbeta med personer från olika bakgrund. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla en kort beskrivning av dig själv samt motivering till varför du söker tjänsten. Uppge även om du har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Ansökan ska dessutom innehålla CV.

Ansökningarna kommer att läsas löpande och intervjuarbetet kan komma att påbörjas redan innan ansökningstidens utgång.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-03-15 eller efter överenskommelse. 

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2021-03-14. 

Anställningens omfattning: 17-30%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Studierektor Sara Andersson, epost: mailto:[email protected], tel 0727-18170, eller kurssamordnare Alexis Engström, epost: mailto:[email protected]

Välkommen med din ansökan senast den 10 februari 2020, UFV-PA 2020/173.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Maringeolog - förorenade sediment

Vill du vara med om att öka kunskapen om förorenade sediment i sjöar och längs Sveriges kust? Då kan denna tjänst som maringeolog hos oss på SGU vara något för dig! Genom en ny regeringssatsning har vi fått ett utökat uppdrag om att förbättra kunskapen om förorenade sediment i sjöar och kustområden. Vi söker därför en maringeolog för att utveckla vårt arbete med kunskapsinhämtning, riskbedömning och åtgärder av förorenade sediment i Sverige. Du kommer att ... Visa mer
Vill du vara med om att öka kunskapen om förorenade sediment i sjöar och längs Sveriges kust? Då kan denna tjänst som maringeolog hos oss på SGU vara något för dig!
Genom en ny regeringssatsning har vi fått ett utökat uppdrag om att förbättra kunskapen om förorenade sediment i sjöar och kustområden. Vi söker därför en maringeolog för att utveckla vårt arbete med kunskapsinhämtning, riskbedömning och åtgärder av förorenade sediment i Sverige. Du kommer att tillhöra enheten för Samhällsplanering Marin miljö som består av 17 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Enheten driver flera uppdrag och projekt, ofta i samarbete med andra myndigheter, med inriktning mot havsplanering, förorenade sediment och miljöövervakning.
Arbetsuppgifter
Som maringeolog på enheten Samhällsplanering, Marin miljö kommer du främst att delta i regeringsuppdrag om förorenade sediment. Arbetet innebär bland annat att tillsammans med andra myndigheter medverka till att utveckla en nationell prioriteringsmetodik för undersökning av förorenade sedimentområden samt att ta fram ett undersökningsprogram för de fem vattendistrikten i Sverige. Du kommer att leda och planera arbetet med genomförandet av sedimentundersökningar längs hela Sveriges kust. Arbeta med vägledning inom området förorenade sediment anpassade efter de behov som finns inom myndigheter. Företräda SGU i olika sammanhang genom att hålla föredrag och samverka med olika aktörer i samhället.
Kompetens
Vi söker dig som har:
·      en geovetenskaplig utbildning på högskolenivå med inriktning mot maringeologi eller motsvarande,
·      flera års arbetslivserfarenhet av undersökningar, inventeringar och miljöutredningar av olika typer av förorenande sediment,
·      erfarenhet av att leda uppdrag och projekt,
·      kontaktnät inom området förorenade sediment,
·      goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
Det är meriterande med:
·      erfarenhet från branschen inom utredningar och åtgärder av förorenade sediment.
Personliga kvalifikationer
Du har en god kommunikativ förmåga, är strukturerad och kvalitetsmedveten. Som person trivs du med att arbeta både självständigt och i team. En förutsättning för tjänsten är att du har en god förmåga att samarbeta och kommunicera med såväl dina kollegor inom SGU som med externa samarbetspartners. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst.
Om anställningen
Anställningen är en visstidsanställning på heltid till 2020-12-31. Placering i Uppsala eller Göteborg med tillträde snarast. Ange vilken ort du är intresserad av i din ansökan.
Tjänsten är säkerhetsklassad och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att utföras på slutkandidat. För detta krävs svenskt medborgarskap.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer?
Hör då gärna av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33. Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar för Saco-S, telefon 018-17 92 96 och Nelly Aroka för ST-Geologiska, telefon 018-17 90 28
Välkommen med din ansökan senast den 31 januari 2020. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning.SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Dnr: 411-2736/2019
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

Till SGU söker vi extraarbetare till Brunnsarkivet

Är du student som vill arbeta extra och samtidigt få inblick i hur det är att arbeta på SGU? Är du noggrann och ansvarstagande? Då kan denna tjänst på SGU vara något för dig! Enheten Grundvattenövervakning ingår i avdelningen Mark och Grundvatten och består av cirka 20 engagerade medarbetare med bred kompetens inom grundvatten och hydrogeologi. Enheten arbetar med att samla in, analysera och sprida grundvatteninformation i syfte att utveckla och stärka kun... Visa mer
Är du student som vill arbeta extra och samtidigt få inblick i hur det är att arbeta på SGU? Är du noggrann och ansvarstagande? Då kan denna tjänst på SGU vara något för dig!
Enheten Grundvattenövervakning ingår i avdelningen Mark och Grundvatten och består av cirka 20 engagerade medarbetare med bred kompetens inom grundvatten och hydrogeologi. Enheten arbetar med att samla in, analysera och sprida grundvatteninformation i syfte att utveckla och stärka kunskapen om grundvatten i Sverige. En viktig del av vårt arbete kretsar kring Brunnsarkivet.
Brunnsarkivet tar emot och lagrar information om brunnar enligt lagen om uppgiftsskyldighet (SFS 1975:424). I Brunnsarkivet lagras uppgifter om landets brunnar, vilket är viktigt för att skydda vårt grundvatten och för att planera för en hållbar vattenförsörjning. Brunnsdatabasen innehåller uppgifter från drygt 680 000 brunnar och växer med drygt 20 000 brunnsuppgifter varje år. I databasen finns uppgifter om enskilda brunnars läge och tekniska data såsom djup, jorddjup, foderrörslängd, dimensioner, vattenkapacitet, vattennivåer och vad brunnen används till. Databasen innehåller även information om lagerföljder.
Vi söker nu dig som studerar och som vill arbeta extra i veckor och på lov med att mata in uppgifter i vårt brunnsarkiv.
Arbetsuppgifter
I denna roll kommer du främst att arbeta med inmatning av brunnsprotokollsuppgifter från pappersblanketter till vår databas.
Då vi arbetar tätt tillsammans inom såväl enheten Grundvattenövervakning som inom avdelningen Mark och grundvatten kan även fler arbetsuppgifter rörande grundvattenfrågor att ingå i tjänsten.
Kompetens
Vi söker dig som:
·      går en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning på högskolenivå,
·      har goda kunskaper i svenska och lätt för att uttrycka dig i tal och skrift.
Det är meriterande med:
·      studieinriktning mot hydrogeologi eller geologi,
·      kunskap i GIS.
Personliga kvalifikationer
Som person är du noggrann, strukturerad, ihärdig och uthållig. Vi söker dig som är ansvarstagande och har en god samarbetsförmåga samt kan arbeta självständigt. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper för denna tjänst.
Om anställningen
Tjänsten är en allmän visstidsanställning på deltid under 2020 med placering i Uppsala. Tillträde snarast.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Ellen Walger, tfn 018-17 91 52.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar för Saco-S, tfn 018-17 92 96 och Nelly Aroka för ST-Geologiska, tfn 018-17 90 28.
Välkommen med din ansökan senast den 7 februari 2020. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
 Dnr. 411-2798/2019
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

Maringeolog - förorenade sediment till SGU

Vill du vara med om att öka kunskapen om förorenade sediment i sjöar och längs Sveriges kust? Är du dessutom kvalitetsmedveten och har goda kunskaper inom marin undersökningsmetodik och området förorenade sediment? Då kan denna tjänst som maringeolog hos oss på SGU vara något för dig!Om tjänsten Genom en ny regeringssatsning har vi fått ett utökat uppdrag om att förbättra kunskapen om förorenade sediment i sjöar och kustområden. Vi söker därför en maringeo... Visa mer
Vill du vara med om att öka kunskapen om förorenade sediment i sjöar och längs Sveriges kust? Är du dessutom kvalitetsmedveten och har goda kunskaper inom marin undersökningsmetodik och området förorenade sediment? Då kan denna tjänst som maringeolog hos oss på SGU vara något för dig!Om tjänsten Genom en ny regeringssatsning har vi fått ett utökat uppdrag om att förbättra kunskapen om förorenade sediment i sjöar och kustområden. Vi söker därför en maringeolog för att utveckla vårt arbete med kunskapsinhämtning och riskbedömning av förorenade sediment i Sverige. Du kommer att tillhöra enheten för Samhällsplanering Marin miljö som består av 17 engagerade medarbetare med olika bakgrund och erfarenhet. Enheten driver flera uppdrag och projekt, ofta i samarbete med andra myndigheter, med inriktning mot havsplanering, förorenade sediment och miljöövervakning. Dina arbetsuppgifter Som maringeolog på enheten Samhällsplanering Marin miljö kommer du i huvudsak att delta i regeringsuppdrag om förorenade sediment. Arbetet innebär bland annat att:sammanställa befintliga data avseende förorenade sedimentobjekt i vattenansvara för undersökningar av förorenade sediment samt tolka och analysera resultat för bedömning av utbredning och miljötillståndmedverka till att utveckla en nationell prioriteringsmetodik för åtgärder samt andra vägledningar och rapporter inom ämnesområdetföreträda SGU i olika sammanhang genom att hålla föredrag, uttala sig i media samt samverka med olika aktörer i samhälletDu kommer även att delta i fältarbete ombord på SGUs undersökningsfartyg Ocean Surveyor. Din kompetens Vi söker dig som har en naturvetenskaplig utbildning på högskolenivå, gärna med inriktning mot geovetenskap eller motsvarande, och med goda kunskaper inom marin undersökningsmetodik och området förorenade sediment. Du ska ha relevant arbetslivserfarenhet, gärna erfarenhet av sedimentundersökningar med avseende på fiberbankar och fibersediment. Erfarenhet av ArcGIS och statistiska program och analyser är också meriterande. Då fältarbete ingår i arbetsuppgifterna är det meriterande om du har erfarenhet av såväl planering som provtagning och undersökning av sediment inklusive miljödata. Du ska ha erfarenhet av att leda projekt samt goda kunskaper i svenska och engelska.Personliga kvalifikationer Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och värdesätter att du har god kommunikativ förmåga, samt att du är analytisk, strukturerad och kvalitetsmedveten. Som person trivs du med att arbeta både självständigt och i team och du har en god förmåga att samarbeta och kommunicera med såväl dina kollegor inom SGU som med externa samarbetspartners.  Om anställningen Anställningen är en visstidsanställning om ca 24 månader, med placering i Uppsala eller Göteborg med start 1 januari 2020. Tjänsten är säkerhetsklassad, vilket innebär att det ställs krav på svenskt medborgarskap samt att en säkerhetsprövning med registerkontroll och särskild personutredning kommer att genomföras före anställning.Vi ser medarbetarnas olikheter som en tillgång och eftersträvar arbetsgrupper med mångfald där människor med olika kön, ålder, etnisk bakgrund och livserfarenhet kompletterar varandra.Vill du veta mer? Hör då gärna av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33. Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar för Saco-S, telefon 018-17 92 96 och Nelly Aroka för ST-Geologiska, telefon 018-17 90 28.Välkommen med din ansökan senast 2019-09-11. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem. Vi vill att du lämnar din ansökan via detta system som du når via vår webb-plats www.sgu.se. Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna tjänst.Om SGU Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark- och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 300 anställda varav merparten arbetar på huvudkontoret i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Dnr: 411-1730/2019 Visa mindre

Maringeolog

Är du maringeolog och vill arbeta med utveckling av digital information för en hållbar planering och förvaltning av våra kust- och havsområden? Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 17 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning och ofta i samarbete med andra och med inrikt... Visa mer
Är du maringeolog och vill arbeta med utveckling av digital information för en hållbar planering och förvaltning av våra kust- och havsområden?
Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 17 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten arbetar med informationsförsörjning och driver flera projekt inom havsplanering, marint områdesskydd och miljöövervakning och ofta i samarbete med andra och med inriktning mot Östersjöns miljö.
Arbetsuppgifter
Som medarbetare på enheten Samhällsplanering, Marin miljö kommer du att arbeta med digital behandling av marin geodata för vidare förädling till produkter inom havsplanering och marint områdesskydd. Du kommer att vara med i utvecklingen av regionala och nationella produkter och analyser med hjälp av avancerade modeller. Arbetet innebär deltagande i projekt på både nationell och internationell nivå samt att företräda SGU i olika sammanhang genom att hålla föredrag och samverka med olika aktörer i samhället. I arbetsuppgifterna ingår även fältarbete, som utförs med hydroakustisk metodik (inkl. sjömätning) och sedimentprovtagning, ombord SGUs undersökningsfartyg i olika delar av landet.
Kompetens
Vi söker dig som har:
·      geovetenskaplig utbildning på högskolenivå med inriktning mot maringeologi eller motsvarande,
·      erfarenhet av rumslig modellering och programmering i Python och R samt ArcGIS, då en viktig del av arbetet är att kunna hantera och analysera olika typer av rumslig data,
·      erfarenhet av bearbetning av hydroakustisk data i mjukvaruprogram så som Fledermaus, Caris och Qimera, som du har tillämpat i arbetslivet i minst ett år,
·      goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
 
Det är meriterande med:
·      erfarenhet av arbete med djup- och backscatterdata för skapande av högupplösta modeller samt kunskap att bedöma kvalitén av den bakomliggande information,
·      erfarenhet av arbete med havsplanering och habitatkartering i Sverige och/eller andra delar av världen,
·      innehav av IHO Hydrographic Surveyor Category A eller B Certificate.
 
Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper för denna tjänst. Som person är du innovativ, ansvarsfull, målmedveten och har lätt för att lära dig nya saker. Du är positiv och engagerad och tycker om att arbeta både självständigt och i grupp. En förutsättning för tjänsten är att du har en god förmåga att samarbeta och kommunicera med såväl dina kollegor inom SGU som med externa samarbetspartners.
Om anställningen
Anställningen är en tillsvidaretjänst på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas, med placering i Uppsala eller Göteborg. Ange vilken ort du är intresserad av i din ansökan.
Tjänsten är säkerhetsklassad och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att utföras på slutkandidat. För detta krävs svenskt medborgarskap.
Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.
Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33.
Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Nelly Aroka, telefon 018- 17 90 28 för ST-geologiska.
Välkommen med din ansökan senast den 7 februari 2020. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Dnr. 411-2283/2019
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se Visa mindre

Forskare i experimentell mineralogi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Tjänsten Forskare i experimentell mineralogi är placerad vid Institutionen för Geovetenskaper (http://www.

geo.uu.se), inom forskningsprogram Mineralogi, petrologi och tektonik. Institutionen innehåller sex program som är engagerade i kollaborativ forskning av hög internationell kvalitet. Vår forskning sträcker sig från jordens kärna till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling under flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling.

Projektbeskrivning:
Projektet fokuserar på utveckling av en ny process som gynnar framtagning av sällsynta jordartsmetaller (REE) från apatit mineralgruppen. Detta involverar en detaljerad karakterisering av REE-innehållande mineral av naturlig förekomst med hjälp av högupplösta analysmetoder såsom urlakning experiment, samt en detaljerad karakterisering av deras produkter. Kandidater med solid bakgrund inom experimentell mineralogi uppmuntras att söka denna tjänst.

Arbetsuppgifter:
Anställningen innebär fält- och lab-arbete, organization, samt samling och bearbetning av data. Kandidat kommer också ansvara för samling av prover och förberedelse av experiment. Visa experiment kommer att utföras i en renrumsmiljö.

Kvalifikationskrav:
Vi söker en kandidat som har avlagt doktorsexamen inom Geovetenskap. Den sökande ska inneha bra laboratorium färdigheter och vara intresserad av experimentell mineralogi. Erfarenhet med svepelektronmikroskop, elektron mikrosond och bakåt-spridning diffraktion, röntgen diffraktion och ion masspektrometri är nödvändig.  Personliga egenskaper som noggrannhet och förmåga att bedriva självständigt arbete förväntas hos sökande. Kandidaten skall behärska engelska väl, både muntligt och skriftligt.

Meriterande:

Kunskaper och erfarenhet inom området fosfat-geokemi är särskild meriterande. Kunskaper inom termodynamisk modellering är meriterande.

Ansökan ska innehålla:
- Ett brev där den sökande beskriver sig själv och hens forskningsintresse (max 1 sida)
- Relevanta betygshandlingar/diplomen
- En meritförteckning (CV)
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner 
- Publikationslista
Ansökan skrivs med fördel på engelska, så vi kan utvärdera den skriftliga behärskningen av engelska.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning. 

Tillträde: Snarast möjligt.

Anställningslängd: 2 år. 

Anställningens omfattning: Deltid 35 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Jaroslaw Majka, mailto:[email protected], +46184712551.

Välkommen med din ansökan senast den 18 oktober, 2019, UFV-PA 2019/3231.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Postdoktor inom vindkraftsmodellering

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner.

Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem.

Enheten för vindenergi på Campus Gotland är engagerad i aktiviteter relaterade till utveckling av vindkraftprojekt och hållbar energiomställning. Dessa aktiviteter omfattar undervisning, forskning och samverkan. Gruppen består idag av fler än 15 personer som fokuserar på planering, utveckling och projektering av vindenergiprojekt samt hållbar energiomställning. Dessa personer har bred bakgrund och gruppen har kompetens inom teknisk, natur- och samhällsvetenskap. Gruppens undervisning består av både campus och distansutbildning på grund och avancerad nivå.

Forskargruppen har lång erfarenhet av avancerad modellering av vakar bakom vindkraftverk, interaktionen mellan vindkraftverk, skogsgränsskikt, modellering av vindkraftparker samt park till park interaktion, dvs modelleringen omfattar en rad olika skalnivåer.

 

Arbetsuppgifter:
Fokusområdet för denna position är att ytterligare utveckla modelleringsmetoder för vindkraftverk såsom actuator disc, actuator line och sektorsmodeller för att ytterligare kunna utvärdera laster i vindkraftparker. Målsättningen är att kunna använda avancerad modellering med volymskrafter för att kunna undersöka vindkraftparker med fokus på flödet i vaken, belastningar och optimering av parker.

Anställningen innefattar främst forskning, men kan även omfatta undervisning upp till 20%.

 

Kvalifikationskrav:

För att vara behörig för tjänsten som Postdoktor måste sökanden inneha doktorsexamen eller motsvarande. Den sökandes doktorsexamen måste ha avlagts senast tre år före ansökningsdagen. Examen kan vara äldre än tre år om det finns särskilda skäl. Sådana särskilda skäl kan vara perioder med sjukskrivning, föräldraledighet mm som dras av från treårsperioden. Kravet på denna position är en doktorand med inriktning mot strömningsmekanik och numerisk modellering. Erfarenhet i hållfasthetslära, det vill säga en koppling till lastbedömning av vindkraftverk, är också av särskilt intresse. Det är nödvändigt att ha erfarenhet av CFD-verktyg som ElipSys3D och / eller OpenFoam.

Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.

 

Rankingkriterier:
För kvalificerade kandidater kommer särskild vikt att ges till vetenskapliga färdigheter i förhållande till ämnesområdet. Vid tillsättning av denna tjänst ämnar universitetet att rekrytera den person som bedöms vara mest lämpad att utföra och utveckla arbetet, baserat på en kombinerad utvärderingen av kompetens, färdigheter och dokumenterade kvalifikationer samt den sökandes möjligheter att bidra till en positiv utveckling av avdelningen.

 

Hur man ansöker:
Ansökan bör skrivas på engelska och får gärna innehålla en kort beskrivning av den sökandes forskningsintressen och presentation av sig själv som person. Vidare skall ansökan även innehålla ett CV, kopior av relevanta examensbevis, en kopia av doktorsavhandlingen och publikationer samt andra relevanta dokument (t.ex. rekommendationsbrev eller motsvarande).

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. 

Klicka på länken nedan för att komma till ansökningsformuläret.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2019-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om två år.

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Stefan Ivanell, Docent och Enhetschef mailto:[email protected] telefon: 018-471 8360.

Anställningens omfattning: 100%.

Placeringsort: Visby, Campus GotlandVälkommen med din ansökan senast den 31 maj 2019, UFV-PA 2019/1485. Flytta till Gotland? https://gotland.com/flytta-hit/kontakta-inflyttarbyran/ på Gotland har värdefull information om hur det är att leva och bo på Gotland. De kan också ge stöd och tips under flyttprocessen. Läs mer på http://gotland.com/flytta-hit/.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre

Maringeolog med digitaliseringskompetens till SGU

Är du maringeolog och vill bidra till ökad samhällsnytta genom digitalisering? Vi söker nu en medarbetare för arbete med att utveckla, digitalisera och automatisera informationsförsörjningen av maringeologisk information. Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 17 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten driver flera projekt inom hållbar havsplanering och förvaltning av våra kust- och havso... Visa mer
Är du maringeolog och vill bidra till ökad samhällsnytta genom digitalisering? Vi söker nu en medarbetare för arbete med att utveckla, digitalisera och automatisera informationsförsörjningen av maringeologisk information.

Du kommer att tillhöra enheten Samhällsplanering, Marin miljö som består av 17 engagerade medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter. Enheten driver flera projekt inom hållbar havsplanering och förvaltning av våra kust- och havsområden, ofta i samarbete med andra och med inriktning mot Östersjöns miljö.

Dina arbetsuppgifter
Som medarbetare på enheten Samhällsplanering, Marin miljö kommer du att:
• leda utvecklingen av en digital förvaltningsmiljö för lägesbunden maringeologisk information
• arbeta med att strukturera och sätta rutiner för dataförvaltning och automatiska uppdateringar
• vara drivande i enhetens GIS-arbete
• utveckla och automatisera framtagandet av nya kartunderlag i syfte att göra de mer användbara och lättare att använda
• delta i maringeologiskt fältarbete med fokus på marin planering och marint områdesskydd

Din kompetens
Vi söker dig som har en naturvetenskaplig utbildning på högskolenivå, gärna med inriktning mot maringeologi eller motsvarande, och med goda kunskaper inom fjärranalys och GIS. Du ska ha relevant arbetslivserfarenhet och gärna erfarenhet av arbete med olika miljöer som Windows, Linux och iOS. Erfarenhet av ArcGIS-plattformen, FME, webbaserade karttjänster samt är också meriterande. Då fältarbete ingår i arbetsuppgifterna kräver tjänsten att du har erfarenhet av insamling av maringeologisk information samt innehar fartygsbefäl klass 8. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska och ha lätt för att uttrycka dig både på svenska och engelska i tal och skrift.

Personliga kvalifikationer
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och värdesätter att du är ansvarsfull, noggrann och har lätt för att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta både självständigt och i grupp och har lätt för att samarbeta med andra.

Om anställningen
Anställningen är en tillsvidaretjänst på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas, med placering i Uppsala eller Göteborg med start under 2019. Tjänsten är säkerhetsklassad, vilket innebär att det ställs krav på svenskt medborgarskap samt att en säkerhetsprövning med registerkontroll och särskild personutredning kommer att genomföras före anställning.

Vi ser medarbetarnas olikheter som en tillgång och eftersträvar arbetsgrupper med mångfald där människor med olika kön, ålder, etnisk bakgrund och livserfarenhet kompletterar varandra.

Vill du veta mer?
Hör gärna av dig till enhetschef Lovisa Zillén Snowball, telefon 018-17 90 33. Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar för Saco-S, telefon 018-17 92 96 och Nelly Aroka för ST-Geologiska, telefon 018-17 90 28.

Välkommen med din ansökan senast 2019-04-01. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem. Vi vill att du lämnar din ansökan via detta system som du når via vår webb-plats www.sgu.se. Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna tjänst.

Om oss
SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark- och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 300 anställda varav merparten arbetar på huvudkontoret i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se

Dnr: 411-615/2019 Visa mindre

Forskare inom geovetenskap

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kr... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda.

Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se eller besök oss på www.facebook.com/geouppsalauniversity/.

Projekt/arbetsuppgifter:
Före ett vulkanutbrott transporteras magma in i en vulkan, en process som orsaker mätbara signaler så som jordskalv. Vi har dock ett dåligt förståelse av magmatransportens dynamik, trots att den har stor betydelse för hur man tolkar signalerna från vulkanen för att bedöma utbrottsrisken. Därför är det viktigt att förstå magmadynamiken i magmatiska intrusioner. Nya forskningsresultat tyder på att egenskaperna hos det omgivande berget har en avgörande roll i hur magma tränger in i jordskorpan. Magmans reologi är en annan parameter som kan påverka intrusionsmekaniken, men har hittills inte studerats i detalj.

Forskaren kommer att jobba med befintlig data från strukturella mätningar, petrologiska analyser och 3D modelleringar. Undervisning motsvarande 10% av arbetstiden ingår i tjänsten.

Kvalifikationskrav:
För denna anställning krävs doktorsexamen inom geovetenskap eller examen i
närliggande naturvetenskapligt ämne som arbetsgivaren finner relevant. Den sökande ska ha en bakgrund inom en eller flera av de ovan nämnda metoderna. Den sökande ska ha excellenta forsknings-, kommunikations- och publikationsfärdigheter och vara
villig att arbeta självständigt, integrera sig i vårt internationella team och samarbeta över ämnesgränser.

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Erfarenhet inom undervisning på grundnivå är önskvärd. Intresse av att kommunicera forskningsresultat till allmänheten är en fördel.

Ansökan:
Ansökan får gärna vara på engelska och ska innehålla en meritförteckning (CV), certifierade kopior av examensbevis, ett tvåsidigt personligt brev där den ansökande beskriver sig själv, relevanta erfarenheter, forskningsintressen och motivering för att söka tjänsten. Ansökan ska även innehålla en lista av publikationer, liksom kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten och lika villkorsfrågor är viktiga för oss vid institutionen för geovetenskaper. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2019-05-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om sex månader. 

Anställningens omfattning: 100 %. 

Upplysningar om anställningen lämnas av:

- Steffi Burchardt. Tel. 018-471 2568, e-post: [email protected] 

Välkommen med din ansökan senast den 4 april 2019, UFV-PA 2019/933.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Visa mindre