Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda ... Visa mer
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Institutionen för kirurgiska vetenskaper (IKV) tillhör vetenskapsområdet för medicin och farmaci och har ca 160 anställda och runt 230 registrerade doktorander, av vilka flertalet är kliniskt verksamma läkare och sjuksköterskor.
Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Undervisningen sker bl.a. inom läkar-, sjuksköterske-, röntgensjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. Forskningen bedrivs i forskargrupper organiserade utifrån olika kirurgiska specialiteter och näraliggande ämnen såsom anestesi, intensivvård och radiologi.
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/.
Projektbeskrivning
Denna postdoc-tjänst kommer att vara vid Epihubben i gruppen för medicinsk epidemiologi - läs mer om gruppen https://www.surgsci.uu.se/Forskning/forskningsomraden/Medicinsk_epidemiologi/! Projektet kommer att fokusera på att förbättra förståelsen av etiologi, mekanismer och vägar som kopplar fysisk inaktivitet, fetma och typ 2-diabetes med olika hälsoutfall (t.ex. kognitiv försämring, cancer).
Projektet kommer att kombinera -omics-data från högkvalitativa kohorter, såsom Swedish Infrastructure for Medical Population-Based Life-Course and Environmental Research (SIMPLER), EpiHealth och UK Biobank, med metoder för kausal inferens och Mendelian randomisering.
Syftet med projektet är att (1) undersöka sambandet mellan metaboliter och proteiner och olika hälsoutfall (t.ex. kognitiv försämring, cancer); (2) fastställa kausalitet med hjälp av Mendelsk randomisering; (3) identifiera orsakssamband som kopplar hälsobeteenden och kliniska symtom till hälsoutfallen; och (4) utvärdera bidraget från metaboliterna och proteinerna till de identifierade orsakssambanden.
Arbetsuppgifter
1) arbeta med ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt för ett brett projektområde
2) planera framåt på ett realistiskt sätt och prioritera dina egna uppgifter
3) arbeta väl som en del av ett team, såväl som självständigt
4) utföra effektiv och skicklig datahantering av storskaliga data, som kräver stor uppmärksamhet på detaljer
5) utarbeta och utveckla statistiska analysplaner, inklusive avancerade metoder inom epidemiologi.
6) genomföra statistiska analyser i enlighet med en statistisk analysplan
7) sätta in nya resultat i den befintliga kunskapsbasens sammanhang, och
8) kommunicera tydligt och professionellt på engelska i tal och skrift i olika situationer, till exempel inom tvärvetenskapliga möten och samarbeten, vid utarbetande och revidering av artiklar som ska publiceras i referensgranskade tidskrifter och vid presentation av nya insikter vid (inter)nationella konferenser.
Projektet kommer att äga rum på Epihubben - en samverkande forskningsmiljö inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet - som syftar till att underlätta utvecklingen och utbytet av epidemiologisk kunskap, expertis och idéer.
Kvalifikationskrav
- Vi söker en mycket motiverad kandidat med en doktorsexamen i ett relevant ämne (t.ex. biostatistik, epidemiologi, bioinformatik).
- Doktorsexamen måste ha erhållits vid tidpunkten för anställningsbeslutet och bör ha erhållits under de senaste 3 åren. De som har erhållit en doktorsexamen 3 år före ansökningstidens utgång kommer i första hand att beaktas för anställningen. Utgångspunkten för anställningen är sista ansökningsdag. På grund av särskilda omständigheter kan examen ha erhållits tidigare. 3-års perioden kan förlängas på grund av omständigheter såsom sjukskrivning, föräldraledighet, fackligt uppdrag etc.
- Avancerad förståelse av epidemiologiska observationsstudier
- Stringenta i sin analys och har hög forskningsetik
- Välmotiverad, proaktiv, flexibel, har en ansvarsfull attityd, ett logiskt tankesätt och kan arbeta självständigt
- Visa förmåga att dokumentera sitt arbete på ett korrekt sätt
- Kan dela med sig av sin kunskap till kollegor muntligt och i text
- Kan självständigt genomföra analyser i Stata eller R
Vidare söker vi en samarbetsvillig person som arbetar väl såväl i grupp som självständigt. Du bör vara strukturerad och ha god prioriteringsförmåga, samt ha ett sinne för detaljer och ett professionellt förhållningssätt. Dessutom ska du ha utmärkt kommunikativ förmåga i engelska, muntligt och skriftligt, samt utmärkt vetenskaplig skrivförmåga på engelska.
Önskvärt/meriterande i övrigt
- Tidigare erfarenhet av forskning inom kognitiv neurovetenskap och/eller cancer
- Tidigare erfarenhet av att arbeta med -omicsdataanalys, inklusive proteomik och metabolomik
- Tidigare erfarenhet av att arbeta med metoder för kausal inferens, inklusive Mendelsk randomisering
- Tidigare erfarenhet av att arbeta med GWAS
- Tidigare erfarenhet av att arbeta med kohortdata
- Tidigare erfarenhet av att arbeta med longitudinella data och/eller överlevnadsmodellering
- Tidigare erfarenhet av att arbeta med mediationsanalys
- Tidigare enastående akademiska prestationer
Ansökan ska innehålla följande:
- Ett CV eller en meritförteckning (max 2 A4-sidor, gärna på engelska)
- Ett personligt brev där du presenterar dina forskningsintressen och erfarenheter, och förklarar varför du är intresserad av och lämplig för denna tjänst (max 1 A4-sida på engelska)
- En lista över publikationer
- En kopia av ditt doktorandintyg
- Kontaktuppgifter (namn, e-postadress och telefonnummer) för två professionella referenser
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Hannah Brooke, PhD,
[email protected].
För frågor om anställningsförfarandet, vänligen kontakta HR-generalist Louise Lundqvist,
[email protected]
Välkommen med din ansökan senast den 27 juli 2023, UFV-PA 2023/2781
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Visa mindre